Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 17 sep 2019
Leestijd: 1 minuut

‘Iran zal nooit in gesprek gaan met de VS’

Iran wil nooit in gesprek treden met de Verenigde Staten over het oplossen van onderlinge conflicten. Dat heeft ayatollah Ali Khamenei dinsdag gezegd in een interview op de staatstelevisie.

„Iraanse vertegenwoordigers, op welk niveau dan ook, zullen nooit met Amerikaanse vertegenwoordigers spreken", aldus Khamenei. „Dat komt door hun beleid om ons zwaar onder druk te zetten. Als wij met ze in gesprek treden, slaagt dat beleid."

Alleen met alle landen

„Als de VS hun gedrag veranderen en weer onderdeel willen zijn van het atoomakkoord, dan kunnen we ze spreken in multilaterale gesprekken met alle deelnemende landen", zegt Khamenei. Nadat de VS het akkoord eenzijdig opzegden, heeft de Amerikaanse president Donald Trump Iran zware sancties opgelegd.

De titel ayatollah wordt gegeven aan hoge sjiitische geestelijken en betekent letterlijk ‘teken van God’. Ayatollahs zijn de kenners van de sjiitische islam. Ze hebben in sommige gevallen een flinke politieke invloed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Iran zal nooit in gesprek gaan met de VS’
Sluiten