Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 10 sep 2019 / 08:09 uur

‘Investeringen moeten klimaatschade voorkomen’

Om ervoor te zorgen dat landen beschermd zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering, zijn er flinke investeringen nodig. Meer dan 100 miljoen mensen kunnen onder de armoedegrens terechtkomen in 2030, stelt een rapport van de Global Commission on Adaptation.

De Global Commission on Adaptation is een internationale klimaatcommissie waarvan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat de initiatiefnemer is.

1600 miljard euro

Volgens de commissie moet er wereldwijd in de periode tussen 2020 en 2030 op vijf terreinen 1600 miljard euro geïnvesteerd worden. Die investeringen kunnen een rendement van ruim 6000 miljard euro genereren. Het gaat om vroege signaleringssystemen, klimaatbestendige infrastructuur, het verbeteren van landbouw in droge gebieden, de bescherming van mangroves en investeringen om waterbronnen duurzaam te maken.

Nederland verzorgt in 2020 een wereldtop waarop een actieplan tegen klimaatverandering wordt gepresenteerd.

Natuur als eerste verdedigingslinie

Het Wereld Natuur Fonds juicht toe dat de Global Commission on Adaptation (GCA) de natuur als eerste verdedigingslinie noemt in de strijd tegen klimaatverandering. „Nederland kan met zijn kennis van watermanagement gidsland worden in het ontwikkelen van natuurlijke oplossingen", aldus de organisatie.

„Natuur biedt oplossingen tegen de stijgende zeespiegel, overstromingen en voor perioden van droogte en hittegolven. Het is dan ook aan minister Van Nieuwenhuizen om die koers ook in Nederland in te zetten. Niet nog hogere dijken en damwanden, maar natuurlijke maatregelen als kwelders tegen hoogwater en de ruimte geven aan rivieren. En geen kunstmatige spaarbekkens, maar veenweidegebieden en bossen die water vasthouden voor tijden van droogte. Met nieuwe natuur en bos maken we het landschap mooier en leggen we ook nog eens CO2 vast."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Investeringen moeten klimaatschade voorkomen’
Sluiten