Metro
Metro Nieuws 24 sep 2019 / 14:15 uur

Ineke (82) moet appeltjesgroen huis overschilderen

Eén groen huis tussen de witte woningen. Opvallend is het zeker. Maar niet voor lang: het appeltjesgroene huis van de 82-jarige Ineke van Amersfoort moet alsnog overgeschilderd worden.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag besloten. De vrouw had een kort geding aangespannen, nadat ze er met de gemeente Den Helder niet uit was gekomen. De buren van Van Amersfoort vinden het groene huis namelijk een doorn in het oog, maar de vrouw peinsde er niet over haar huis over te schilderen. Nu zal ze daar toch gehoor aan moeten geven.

De gemeente Den Helder eiste eerder al de Van Amersfoort haar huis binnen een jaar een passendere kleur zou geven, maar dat weigerde de vrouw. De spande een kort geding aan, maar is dinsdag door de rechtbank in Amsterdam in haar ongelijk gesteld.

Ineke (82) moet appeltjesgroen huis overschilderen
/ ANP

Afwijken

Dat betekent dat ze alsnog moet voldoen aan de eis van de gemeente: „Zij zal de voor- en achterzijde van haar woningen moeten (laten verven) in een andere kleur", schrijft de rechtbank. Wel mag Van Amersfoort zelf de kleur kiezen die op de muren komt, mits die niet teveel afwijkt van de zogenoemde Welstandsnota: de huizen in de betreffende wijk mogen van de gemeente Den Helder niet felgekleurd zijn. Ook vond de rechter de kleur te veel afwijken van de rest van de woningen in de wijk.

Als de vrouw geen keuze maakt, krijg ze de keuze uit een aantal kleuren die het college kiest. Maakt ze daar weer geen keuze uit, kiest het college zelf een kleur en verft ze zelf het huis over.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ineke (82) moet appeltjesgroen huis overschilderen
Sluiten