Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 sep 2019
Leestijd: 1 minuut

India verbiedt e-sigaretten na Amerikaanse doden

De Indiase regering heeft bekend gemaakt elektronische sigaretten te gaan verbieden. Dit na berichtgeving over Amerikaanse doden na gebruik van e-sigaretten.

Volgens minister Nirmala Sitharaman van Financiën wordt de productie, de in- en uitvoer, de koop of verkoop verboden, net als reclame voor de e-sigaret.

In Amerika hebben twee staten de e-sigaret al in de ban gedaan. New York en Michigan verhogen de wettelijke leeftijd voor vapen naar 21 jaar oud. Eerst lag die nog op 18 jaar. Dit naar aanleiding van verschillende sterfgevallen en een nieuw opgedoken longziekte die te maken zou hebben met de e-sigaret.

Bedreiging gezondheid

Sitharaman zei tegen Indiase media dat het besluit mede een gevolg is van de ervaringen die in de VS zijn opgedaan en waar geconcludeerd is dat vapen een bedreiging is voor de gezondheid van vooral jongeren.

Ook in Nederland zijn de alarmbellen gaan luiden wat betreft de e-sigaret. Naar aanleiding van de Amerikaanse berichten deed de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) een rondvraag bij hun 1100 leden. In drie dagen tijd kwamen er drie meldingen over soortgelijke symptomen binnen uit Nederland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.