Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 22 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

‘Gevaarlijke situaties metrostations Rome door verborgen gebreken’

Gebrekkig onderhoud van het metrosysteem en het veiligheidssysteem voor de roltrappen in Rome heeft op de bij toeristen populaire metrostations tot gevaarlijke situaties geleid. Zo raakten er in oktober 2018 24 mensen gewond toen de roltrap ineens heel snel begon te draaien.

Bij één van de gewonden moest zelfs een voet worden afgezet. Burgemeester Virginia Raggi van de Italiaanse hoofdstad heeft het contract met het onderhoudsbedrijf ontbonden, maar de problemen en de gevaren blijven. „Wij sluiten niet uit dat door verborgen gehouden gebreken zich nog meer incidenten kunnen voordoen", aldus het Openbaar Ministerie. De politie begon een onderzoek nadat in oktober vorig jaar bij het metrostation Repubblica 24 mensen gewond waren geraakt, van wie één ernstig.

Op hol geslagen

Een groep voetbalsupporters op weg naar het stadion stond op een roltrap die ineens snel begon te draaien. Ze buitelden over elkaar heen. Onderaan de doordraaiende roltrap lag een kluwen gewonden, bij wie bij een uiteindelijk een voet moest worden afgezet. Een half jaar later sloeg ook de roltrap in een ander metrostation in Rome op hol. Dat was in station Barberini, bij de Trevi Fontein en dus veel gebruikt door toeristen.

„Een groot gevaar voor de samenleving", noemt het OM de uitkomst van het politieonderzoek. Het OM is geschokt door „de slechte manier waarop met de installaties wordt omgegaan en de totale desinteresse voor de veiligheid". Uit het onderzoek bleek onder meer dat de noodrem niet goed werd gerepareerd en dat de sensoren die de snelheid van de roltrap meten, buiten werking waren gesteld.

'Gevaarlijke situaties metrostations Rome door verborgen gebreken'
De roltrap bij station Repubblica 24. /ANP

Mobiliteitsproblemen

Het levert ook een enorm probleem op voor de mobiliteit. Station Barberini is een half jaar na dato nog steeds gesloten en Repubblica is sinds een paar weken weer open. Bijna een jaar was het toeristische hart van Italiaanse hoofdstad moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer. En dat in een stad die toch al geteisterd wordt door verkeersopstoppingen.

Op dit moment zijn 65 roltrappen in 23 stations in de Romeinse metro buiten gebruik.
Vier managers van het gemeentevervoersbedrijf in Rome zijn op non-actief gesteld nadat was gebleken dat gebrekkig onderhoud niet werd gemeld. Er zijn geen arrestaties verricht. Er wordt wel naar in totaal elf mensen onderzoek gedaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.