Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Nieuws 13 sep 2019
Leestijd: 1 minuut

Genen hebben invloed op pestgedrag

Als jij vroeger een pestkop was, of juist gepest werd, is de kans groot dat je kind in jouw voetstappen treedt. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Van 8.000 kinderen is achterhaald of ze de laatste maanden waren gepest of zelf hadden gepest. Een derde van de kinderen had daar inderdaad mee te maken gehad: een kwart pest, nog een kwart wórdt gepest en één op de zeven kinderen is zowel dader als slachtoffer. Verschillen tussen kinderen in pesten (of gepest worden) zijn voor tweederde toe te schrijven aan genetische verschillen.

„Gedrag wordt sowieso grotendeels beïnvloedt door genen, maar dat iets wat je overkomt ook erfelijk kan zijn, is een wat opvallendere uitkomst”, zegt Elsje Van Bergen, assistent professor aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. „Kinderen die gepest worden zijn vaak de kwetsbare kinderen. Ze zijn onzeker, hebben weinig zelfvertrouwen en zijn daarom een makkelijk mikpunt. Maar ook andere eigenschappen spelen flink mee. Kinderen worden vaak gepest omdat ze overgewicht hebben of bijvoorbeeld een bril dragen. Allebei die factoren zijn erfelijk.”

Sociale kring

Bij pesters is er vaak sprake van agressie en impulsiviteit, vervolgt Van Bergen. „Mensen die in een sociale kring vaker de rol van pester op zich nemen, vertonen vaak agressiever en impulsiever gedrag. Ouders vertonen dat gedrag soms ook."

Dat pesten erfelijk is, betekent echter niet dat iedereen met een gepeste ouder zelf ook gepest wordt. Of andersom. „Als iets erfelijk is, betekent dat nog niet dat je er niks aan kunt doen. Het is belangrijk dat er op school een veilige omgeving aanwezig is. Daarnaast is het niet zo dat het een zwart-wit beeld is. Soms worden pesters zelf ook gepest, of andersom.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.