Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 16 sep 2019 / 06:30 uur

Gemeenten in zwaar weer om grote geldzorgen

Moeten sommige zwembaden, sportvoorzieningen en bibliotheken van (middel)grote steden in Nederland sluiten? Dat lijkt onvermijdelijk door een groot geldtekort bij gemeenten. 

Ook dreigt er minder onderhoud voor de openbare ruimte te worden uitgevoerd, moeten muzieklessen worden geschrapt en worden minima beperkt in de steun. Dat schrijft het AD. 

Nadenken over bezuinigingen

Het stedennetwerk van veertig grote en middelgrote steden in Nederland (G40) trekt aan de bel over het grote tekort – dat in de komende vier jaar op kan lopen tot een half miljard. Volgens voorzitter Paul Depla wordt er in elk gemeentehuis nagedacht over de noodzakelijke bezuinigingen.

„De verantwoordelijkheden van gemeenten zijn sterk toegenomen, maar er is enorm bezuinigd. Dit is bijna niet vol te houden”, zegt de voorzitter en burgemeester van Breda. Bij de gesprekken ligt bij de gemeentehuizen „alles op tafel”. Ook kunnen de lasten worden verhoogd.

Nederland gaat goed, gemeenten niet

De noodkreet komt vlak voor de Prinsjesdag en de G40 roept het kabinet ook op om meer geld opzij te leggen voor de gemeenten. Vooral voor Leeuwarden, Nijmegen, Enschede, Groningen en Breda zal het financieel erg lastig worden, volgens de voorzitter.

„Het kan niet zo zijn dat op rijksniveau meer dan 10 miljard euro overblijft, terwijl wij moeten nadenken over het sluiten van zwembaden en bibliotheken”, vertelt Depla aan het AD. „Volgens mij maak je dan als overheid een heel slechte beurt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gemeenten in zwaar weer om grote geldzorgen
Sluiten