Metro
Metro Nieuws 22 sep 2019 / 17:24 uur

Excuses en vip-plaats bij herdenking voor geweigerde veteranen

Burgemeester Ahem Marcouch van Arnhem heeft excuses gemaakt aan de de vier veteranen die vrijdag in Arnhem werden geweigerd bij de Airborne-herdenking. Daarnaast beloofde Marcouch dat ze bij de volgende herdenking wél een vip-plaats krijgen.

De Arnhemse burgemeester noemt de weigering ‘ontzettend pijnlijk’. „Dit is helaas misgegaan. Dat moeten we de volgende keer beter doen.” Na de herdenking op de begraafplaats in Oosterbeek, stond Marcouch de veteranen op te wachten. Hij schudde ieder van hen de hand en bood persoonlijk zijn excuses aan. Dat vertelt de voorzitter van de 1944 Alliance Normandy-Market Garden aan Omroep Gelderland.

Teruggestuurd naar hotel

De vier mannen hadden geen toegangspassen voor de herdenking, omdat ze dachten dat hun medailles golden als toegangsbewijs. Maar ze werden teruggestuurd naar hun hotel, omdat ook de vip-ruimte vol zat. De veteranen waren diep bedroefd.

„Elk jaar kijken we uit naar de viering. We sparen het hele jaar om het geld voor de reis naar Nederland bij elkaar te sprokkelen”, zo vertelt de 96-jarige Britse marineveteraan Simeon Mayou aan Omroep Gelderland. „Met veel verdriet zijn we omgekeerd en terug naar ons hotel gegaan. Er zaten wél mensen die tijdens de oorlog nog niet eens geboren waren, maar wij mochten niet naar binnen. Ons hart brak.”

‘Spijtig’

De gemeente Arnhem zei eerder al dat ze het spijtig vonden dat de veteranen niet aanwezig konden zijn, maar dat er eenvoudigweg geen plek meer was. „We hadden te maken met een beperkt aantal plekken in de Berenkuil (waar de herdenking werd gehouden, red.), enkel voor genodigden."

Ondanks dat de vier veteranen diep bedroefd waren na het voorval, hebben ze de excuses aanvaard. Ze komen graag terug bij de volgende herdenking in Arnhem, lieten ze weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Excuses en vip-plaats bij herdenking voor geweigerde veteranen
Sluiten