Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 7 sep 2019 / 16:39 uur

EU en Binnenhof niet blij na ruil MH17-getuige

De Europese Unie betreurt het dat een belangrijke getuige in het proces rond vlucht MH17 naar Moskou is overgebracht als onderdeel van de gevangenenruil tussen Oekraïne en Rusland. MH17-verdachte Vladimir Tsemach is inmiddels in Moskou.

„Wij roepen Rusland op om volledig samen te werken met alle inspanningen om verantwoordelijkheid vast te stellen voor het tragische neerhalen van MH17″, laat een EU-woordvoerder weten aan het ANP.

De EU had vele malen aangedrongen op de vrijlating van onder anderen de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov en de 24 zeelieden die gevangen zaten in Rusland. Zij zijn ‘eindelijk’ vrij en terug in hun land. „De EU verwacht van alle partijen dat ze voortbouwen op dit momentum", aldus de EU-buitenlanddienst in een verklaring.

Regeringspartijen

De overdracht Tsemach aan Rusland leidt tot verontwaardiging aan het Binnenhof. De VVD wil minister Stef Blok snel kunnen bevragen over de „enorme tegenslag voor het strafrechtelijk onderzoek". Die „frustreert de waarheidsvinding en bemoeilijkt de zoektocht naar gerechtigheid", zegt Kamerlid Jeroen van Wijngaarden. Hij heeft „nog niet zoveel zin in moddergooien" naar Oekraïne, maar wil wel spoedig van Blok horen wat hij vindt van het handelen van Kiev. Eerder hadden het CDA en D66 al negatief gereageerd op de gevangenenruil.

Overigens hebben sommige inwoners van Oekraïne zelf ook negatief gereageerd. Tal van Oekraïners gingen daar de straat om te protesteren tegen het vrijlaten van Tsemach, zoals op de foto te zien is.

De NAVO daarentegen noemt de vrijlating van Sentsov en de zeelui een ‘stap in de goede richting’ en roept Rusland op zijn verplichtingen onder het Minsk-akkoord na te leven en alle gevangenen vrij te laten. Ook het militaire bondgenootschap benadrukt het belang van waarheid en rekenschap in de MH17-zaak. De alliantie verwijst naar de resolutie van de VN-Veiligheidsraad die alle landen verplicht hieraan mee te werken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
EU en Binnenhof niet blij na ruil MH17-getuige
Sluiten