Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 11 sep 2019 / 20:39 uur

Eerste Nederlandse militairen geland op Bahama’s

Nederlandse militairen zullen hulp verlenen op de Bahama’s. Orkaan Dorian richtte daar veel schade aan.

Een eerste groep van ongeveer twintig Nederlandse militairen is woensdag vanaf het marineschip Zr.Ms. Johan de Witt met Cougar-helikopters aan land gezet op Abaco, een van de eilanden van de Bahama’s.

Ze hebben contact gelegd met drie al eerder gearriveerde militairen, het lokale bestuur en hulporganisaties om een plan te maken voor het verstrekken van noodhulp aan de eilandengroep die zwaar is getroffen door de orkaan Dorian. In totaal zijn 550 Nederlandse militairen van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee aangekomen bij de Bahama’s voor het leveren van noodhulp.

Coördinatie

„De eerste dag staat in het teken van coördinatie", zegt commandeur Ad van de Sande over de missie. „De eerste militairen zijn met de helikopter naar het eiland gevlogen om te inventariseren waar de bevolking op het eiland nu de grootste behoefte aan heeft. Daarnaast zijn we druk bezig met de voorbereidingen om onze mensen en onze hulpgoederen aan land te krijgen. Daar gaan we ons in de komende dagen voor inzetten."

Drinkwater en eten

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zegt dat de militairen onder meer drinkwater, houdbaar voedsel en medicijnen naar de Bahama’s gaan brengen. Ook is medisch personeel van de landmacht inzetbaar en zijn er specialisten mee die kunnen helpen bij het herstel van de infrastructuur.

De Johan de Witt is een amfibisch transportschip. Het is een haven, vliegveld en opslagplaats tegelijk. De Snellius is uitgerust met geavanceerde sonarapparatuur om onderwaterschade, scheepswrakken en andere blokkades in kaart te brengen. Daarmee kan het een rol vervullen in het weer toegankelijk maken van havens op de Bahama’s.

Nog 2500 mensen vermist

De autoriteiten op de Bahama’s zeggen dat er nog 2500 mensen worden vermist na de verwoestende orkaan Dorian die vorige week over de eilanden trok. Tot nu toe zijn vijftig doden geteld. Verwacht wordt dat het dodental nog verder zal oplopen. Volgens de Verenigde naties zijn 76.000 mensen dakloos.

Reageer op artikel:
Eerste Nederlandse militairen geland op Bahama’s
Sluiten