Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 6 sep 2019
Leestijd: 1 minuut

Een extra vrije dag op 5 mei? Alsjeblieft niet!

Ondernemers vinden het op zich geen slecht idee om 5 mei een landelijke vrije dag te maken, als die vrije dag wordt ingeruild voor Tweede Pinksterdag, volgens NCW en MKB-Nederland. De organisaties zijn echter geen voorstander van een uitbreiding van extra officiële vrije dagen. 

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) opperde het idee om van 5 mei een vrije dag te maken. Hij wees erop dat in het regeerakkoord niets over 5 mei is afgesproken, maar hij verwacht dat het in de volgende verkiezingscampagne een belangrijk item zal worden.

„Als Nederland 5 mei belangrijker vindt als vrije dag dan bijvoorbeeld Tweede Pinksterdag, dan moeten we het daar met elkaar over hebben", zeggen de ondernemersorganisaties. Ze wijzen er op dat een dergelijke beslissing lastig is en gevoelig kan liggen.

1 tot 1,5 miljard

De kosten van een extra vrije dag liggen op zo’n 1 miljard tot 1,5 miljard euro. Dat noemen de organisaties aanzienlijk, waardoor ze ook geen voorstander van een extra vrije dag zijn. „Wie gaat dat betalen, en hoe?", is dan de vraag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.