Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Nieuws 11 sep 2019 / 11:00 uur

Eekhoornfoto van Dick gaat de wereld over

Visboer en hobbyfotograaf Dick van Duijn uit Noordwijk is inmiddels wereldberoemd met zijn indrukwekkende foto van een eekhoorn.

Vorig jaar was hij op vakantie in Oostenrijk en had hij de „bijzondere eekhoorns” al gespot. Maar een goede foto maken vergt veel geduld, weet hobbyfotograaf Van Duijn, en dus keerde hij afgelopen zomer terug om de „tamme en speelse dieren” vast te leggen.

De eerste dag gebruikte de inmiddels wereldberoemde Noordwijker om de eekhoorns te bestuderen. „Ik zag meteen dat de dieren totaal niet schuw waren en speels omgingen met de bloemen. Ik dacht: dit kan nog weleens wat worden.” De volgende dag, toen hij begon met fotograferen, was het meteen raak. „Een eekhoorn ging opeens rechtop staan en spelen met het bloemetje. En het licht was ook nog eens perfect. Dat was een heel bijzonder moment.”

Dutch Dick

Van Duijn stapte in het vliegtuig naar huis „met een goed gevoel”. „Ik wist dat er aantal goede foto’s bij zaten.” Bij thuiskomst plaatste hij een paar pareltjes op Instagram en Facebook. Al snel benaderde een Engels persbureau hem. De foto van een eekhoorn die zichtbaar geniet van een bloem werd daarna opgepakt door The Daily Mail, Sun en Daily Telegraph. Vervolgens ontstond er een domino-effect, waar Van Duijn alleen maar van kon dromen. In onder meer Amerika, Duitsland, Italië, Brazilië en Chili hebben ze het inmiddels allemaal over het kiekje van ‘Dutch Dick’ met zijn million dollar shot. „Ik had het echt niet verwacht dat media als CNN en Fox News de foto’s zouden bereiken. Maar het is wel heel gaaf om je werk zo over de wereld te zien gaan.”

Van Duijn heeft deze dagen alle tijd voor de aandacht, omdat het te regenachtig is om er met viskraam op uit te gaan. Op social media ziet hij de volgers en likes binnenstromen. „Ik kreeg op Instagram op een gegeven moment ruim duizend volgers per minuut. Inmiddels zit ik nu op 85.000.” Voor de ‘hype’ had hij er tienduizend. „Bizar wat één foto teweeg kan brengen.”

Aanvragen

Voorlopig blijft Van Duijn in de viskraam werken. „Maar als ik mijn geld met fotograferen kan verdienen, wil ik het wel fulltime als fotograaf aan de slag.” Hij heeft nog heel wat wensen op zijn lijstje staan. „Ik wil heel graag de Big Five vastleggen, dieren in de Sahara, tijgers in Japan…” Hij hoopt ook met deze foto wat te kunnen bijverdienen. „Ik krijg veel aanvragen van mensen die de foto thuis aan de muur willen hebben. Ik heb een handige broer, dus de foto staat nu te koop op mijn site Hollandpix.com.”

En voor wie nu ook naar Wenen wil afreizen, en denkt: waar moet ik zijn? Van Duijn kan helaas niet zeggen waar die magische fotolocatie was. Lachend: „Dat wil ik de lokale bevolking niet aandoen.”

Fotografietips van een pro

Hoe maak je nu zo’n perfect shot? Is het puur toeval of kun je dit oefenen? Beide, zegt Van Duijn. „Wil je een foto van dieren maken, ga dan eerst heel goed het gedrag bestuderen. Als je eenmaal weet hoe ze reageren, dan kun je daar op inspelen. Verder is het een kwestie van heel veel geduld. Ik heb duizenden foto’s gemaakt en ben blij dat er drie, vier goede foto’s tussen zitten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eekhoornfoto van Dick gaat de wereld over
Sluiten