Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 27 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Duizenden mensen bij klimaatstaking: ‘make The Netherlands cold again’

Vrijdagmiddag barstte de kilmaatstaking los in het centrum van Den Haag. Duizenden mensen kwamen af op de demonstratie voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Ook uitten ze hun boosheid en zorgen over de uitstoot van broeikasgassen.

Al voor het geplande begin van de demonstratie, om 13.00 uur, liep de stad vol. In de hal van het station stonden veel mensen klaar om zich bij de actie aan te sluiten. De Koekamp, naast Den Haag Centraal, stond al snel vol. Om 13.00 uur begonnen de demonstranten aan de 3,5 kilometer lange mars.

‘Geen planeet b’

Onder de deelnemers aan de staking zijn veel ouderen. Ook zijn er mensen die hun kinderen hebben meegenomen. Een peuter loopt rond met een bord met daarop de tekst ‘er is geen planeet b’. Een andere actievoerder houdt de tekst ‘make the Netherlands cold again’ omhoog.

De zogeheten Klimaatstaking wordt gesteund door tientallen organisaties, van de milieubeweging tot vakbond FNV en van de Fietsersbond tot 1700 wetenschappers die zichzelf Scientists4Future noemen. „Als je in de problemen komt op je werk, kun je beter een vrije dag nemen. Maar ga vooral het gesprek over klimaatverandering aan op je werk, dat is superbelangrijk", zei eerder een woordvoerster van Fossielvrij Nederland, een van de actiegroepen die het protest organiseren.

3,5 kilometer

De betogers lopen een route van 3,5 kilometer door de Haagse binnenstad, onder meer langs het Binnenhof en diverse ministeries. Aan het eind van de mars staan onder meer speeches van wetenschappers, docenten en scholieren op het programma. Ook is er muziek van zo’n honderd professionele musici die onder de naam Musicians for Future eigen versies laten horen van bekende liederen.

In talloze wereldsteden wordt vrijdag betoogd om meer actie van de politiek te eisen. Zo deden in Nieuw-Zeeland al zo’n 40.000 mensen mee aan een protestmars door Wellington. In Taiwan hielden demonstranten een „laatste avondmaal voor de planeet". Ook in Europa wordt volop betoogd. Alleen al in Duitsland zijn in 65 steden protesten, waaronder in Berlijn, Hamburg, Keulen en München.

Toespraak van Thunberg

De actiedag eindigt in Montreal, Canada. Daar loopt activiste Greta Thunberg mee in de mars. Ook zal ze een toespraak houden. De Zweedse activiste kwam eerder deze week veelvoudig in het nieuws door haar toespraak op de VN-klimaattop in New York. Haar emotionele optreden leverde haar kritiek, maar ook steun op.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Duizenden mensen bij klimaatstaking: ‘make The Netherlands cold again’
Sluiten