Metro
Metro Nieuws 24 sep 2019 / 18:27 uur

Duits gerechtshof: kater hebben is een ziekte

Na een avondje heftig stappen is de volgende dag werken meestal geen feestje. Maar er is goed nieuws voor alle kroegtijgers: volgens een Duits gerechtshof is brak zijn écht een ziekte. 

Volgens het gerechtshof van Frankfurt am Main moet het hebben van een kater beschouwd worden als ziek zijn. Tijdens de Duitse Oktoberfeesten, erg toepasselijk, belandde de zaak voor de rechter nadat een bedrijf was aangeklaagd omdat het anti-kater shots en poeders verkocht. De gezondheidsclaims die het bedrijf aan de middels toedichtte zouden verboden zijn.

Symptomen

De shotjes en poeders zouden het ontstaan van een kater moeten voorkomen of de effecten verminderen. De rechtbank oordeelde dat informatie over een levensmiddel geen eigenschap als preventie of genezing van een menselijke ziekte toegeschreven mag worden.

„Onder een ziekte kun je zelfs kleine of tijdelijke verstoringen van de normale staat of normale activiteit van het lichaam verstaan. Daarbij horen de vermoeidheid, misselijkheid en hoofdpijn die het bedrijf claimt te kunnen verminderen", vindt de rechtbank, waarmee ze de symptomen van een kater omschrijft.

De rechter merkt ook nog op dat er een officiële medische term is de kater: namelijk ‘Veisalgia’. Daarmee benadrukt hij dat een kater een medische kwaal is en het bedrijf dus geen gezondheidsclaims op de shotjes mag maken.

Of deze uitspraak nu gaat leiden tot massale ziekmeldingen tijdens de Oktoberfeesten is nog niet duidelijk.

Reageer op artikel:
Duits gerechtshof: kater hebben is een ziekte
Sluiten