Anne Kersten
Anne Kersten Nieuws 15 sep 2019
Leestijd: 1 minuut

Deze spinnen zitten verstopt in je huis

Helaas, het is waar. In ieder huis zitten wel een paar harige vrienden uit de geleedpotigenfamilie verstopt. En waarschijnlijk ook meer dan je eigenlijk had gehoopt. 

Tijdens de jaarlijkse spintelling wordt in kaart gebracht hoeveel spinnen er in je huis of tuin rondhangen. De kruisspin staat voor de zevende keer op rij stipt op een. Er werden 460 exemplaren in 75 tuinen en huizen geteld, meldt het Kenniscentrum Insecten op de site Nature Today.

Het zilver ging naar de grote trilspin. Die werd 186 keer op 55 adresjes gezien. De laatste podiumplaats gaat naar de venstersectorspin, met 186 exemplaren in 41 tuinen.

Minder spinnen in de tuin

De top tien is min of meer stabiel gebleven en bestaat onder andere uit algemene soorten die op veel plekken hun web kunnen maken. Alleen het aantal herfstspinnen is gedaald. De soort kwam in 2017 nog in bijna veertig procent van de tuinen voor, terwijl hij dit jaar in nog geen negen procent van de getelde tuinen zat.

Goed nieuws voor de spinnenhaters onder ons: het gemiddelde aantal getelde spinnen per tuin wordt steeds kleiner. Dit jaar waren het er net geen 22, terwijl er in 2015 gemiddeld veertig spinnen per tuin werden geteld.

Toch is de aanwezigheid van spinnen in de directe omgeving niet alleen maar kommer en kwel. Ze jagen immers niet alleen mensen de stuipen op het lijf. Ook vervelende muggen irritante vliegen en andere ongewenste beestjes kruisen hun weg liever niet met een spin. En waar een mens doorgaans met de schrik vrijkomt, heeft het voor deze insecten verregaandere consequenties…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.