Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 25 sep 2019

Deskundigen bij elkaar voor oplossing eikenprocessierups

De eikenprocessierups leverde ons deze zomer heel wat jeuk en bultjes op en dat zal volgende zomer niet anders zijn. Althans, als er niks wordt gedaan. Daarom komen deskundigen bij elkaar voor een oplossing. 

Ook komend jaar is nog fikse ellende te verwachten van de eikenprocessierups, verwacht onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In Ede spreken vijfhonderd verschillende deskundigen over de bestrijding van het beestje, waarvan de haartjes huidklachten als bultjes en hevige jeuk kunnen veroorzaken. Een speciaal kennisplatform is in oprichting. Ook moet er een leidraad komen voor de aanpak.

Duizenden mensen met jeuk

Uit een analyse van onderzoeksinstituut Nivel blijkt dat eind juni en begin juli duizenden mensen zo’n jeuk, bultjes en roodheid en soms zelf pijn ondervonden dat ze naar de huisarts gingen. Vooral in Overijssel, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht en Drenthe waren mensen de klos.

Het al bestaande Kenniscentrum Eikenprocessierups bracht inmiddels in kaart hoeveel eikenprocessievlinders er dit jaar hebben gevlogen. Het aantal was 45 procent lager dan in recordjaar 2018. Toch waren het er nog zoveel, dat er voor volgend jaar ook met veel overlast rekening moet worden gehouden. Het nieuwe kennisplatform krijgt onderdak bij het RIVM.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Deskundigen bij elkaar voor oplossing eikenprocessierups
Sluiten