Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 25 sep 2019 / 12:14 uur

‘Consument moet vaak te veel aanbetalen in meubelzaken’

De huizen zijn prijzig en daarom geven veel mensen het huis waarin ze wonen een metamorfose. Bij sommige woonwinkels moeten de nieuwe meubelbezitters vaak veel meer aanbetalen dan de maximale 50 procent die in de algemene voorwaarden staat vermeld.

De meeste van deze winkels eisen zelfs het volledige bedrag, meldt de Consumentenbond na een steekproef van mystery-onderzoekers onder negen winkelketens.

Niet meer dan de helft

De bond keek naar het aanbetalen bij Carpetright, Gamma, Hema, Hornbach, Karwei, Kwantum, Leen Bakker, Praxis en Roobol. Bedrijven mogen een aanbetaling vragen, maar als ze dit in hun algemene voorwaarden zetten, mag dit niet meer dan 50 procent zijn.

Alleen Hema en Roobol bleken zich aan hun eigen voorwaarden te houden. Klanten van Gamma, Hornbach, Karwei, Kwantum, Leen Bakker en Praxis moeten direct het volledige bedrag aftikken. Lid van de Centrale Branchevereniging Wonen Carpetright vraagt 30 procent, terwijl CBW-leden eigenlijk een aanbetaling van maximaal 25 procent zouden mogen vragen.

Zo min mogelijk betalen

De Consumentenbond raadt aan niet of zo min mogelijk vooraf te betalen. Aanbetalen betekent voor consumenten onder meer het risico dat ze hun geld vaak kwijt zijn als de betreffende winkel failliet gaat.

Reageer op artikel:
‘Consument moet vaak te veel aanbetalen in meubelzaken’
Sluiten