Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 sep 2019
Leestijd: 1 minuut

Buitenlandse student levert economie geld op

Een buitenlandse student die in Nederland komt studeren, levert per saldo meer op voor de Nederlandse economie dan hij kost. Een student uit een Europees land levert Nederland 5000 tot 17.000 euro op, een student van buiten Europa zelfs 69.000 tot 94.000 euro. Dat blijkt uit een publicatie van het Centraal Planbureau (CPB).

Volgens het CPB leveren in het bijzonder studenten van buiten Europa meer op, omdat zij vaker hun eigen studie betalen. Ook blijven zij na hun studie vaker in Nederland werken dan Europese studenten. Dat geldt vooral voor afgestudeerden in natuurwetenschappen, techniek en onderwijs.

In 2017 volgden 76.000 buitenlandse studenten een studie in Nederland. Veruit de meeste internationale studenten komen uit Duitsland.

Betere prestaties

Internationalisering zorgt er volgens het onderzoek ook voor dat studenten uit een breder scala aan opleidingen kunnen kiezen en dat onderwijsinstellingen een grotere potentiële afzetmarkt hebben. Dit kan positieve effecten hebben, bijvoorbeeld als onderwijsinstellingen concurreren op kwaliteit of als Nederlandse studenten beter gaan presteren omdat ze zich kunnen optrekken aan goede buitenlandse studenten. Ook doen studenten vaak interculturele vaardigheden op, die van pas komen op de arbeidsmarkt.

Capaciteitsproblemen

Maar de aanwezigheid van buitenlandse studenten kan ook negatieve effecten hebben, bijvoorbeeld als niet alle Nederlandse studenten de studie van hun eerste keuze kunnen volgen, vanwege capaciteitsproblemen. Of als het niveau van de inkomende buitenlandse studenten lager is dan dat van Nederlandse studenten. Ook kan de druk op de woningmarkt toenemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.