Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 9 sep 2019 / 08:04 uur

Brits parlement stemt weer over verkiezingen

Boris Johnson wil het parlement maandag nogmaals vragen in te stemmen met vervroegde verkiezingen. Parlementariërs wezen dat verzoek vorige week af en doen dat dit keer naar verwachting weer.

Het uitschrijven van vervroegde verkiezingen is alleen mogelijk als twee derde van de Lagerhuisleden daar toestemming voor geeft. Dat betekent dat Johnson de steun nodig heeft van de oppositie, maar die stemt volgens Britse media naar verwachting weer tegen.

Voorkomen no-dealbrexit

De leider van de grootste oppositiepartij Labour zei eerder dat hij pas verkiezingen wil steunen als uitgesloten is dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober zonder deal uit de EU stapt. De twee huizen van het parlement keurden vorige week al een wet goed die zo’n no-dealbrexit moet voorkomen.

De regelgeving is bedoeld om premier Johnson te dwingen om brexituitstel te vragen aan de EU als hij op 19 oktober nog geen nieuwe brexitdeal rond heeft. De wet moet maandag nog worden bekrachtigd door de koningin. Dat wordt gezien als een formaliteit.

Schorsing parlement

Johnson heeft er geen geheim van gemaakt dat hij niet wil vragen om verschuiving van de brexitdeadline. Minister Dominic Raab (Buitenlandse Zaken) zei eerder tegen Sky News dat er zorgvuldig zal worden gekeken naar waar de regering wel en niet toe verplicht is onder de nieuwe wet.

De wet moest in sneltreinvaart worden goedgekeurd vanwege het omstreden besluit van Johnson het parlement voor ruim een maand te schorsen. Die schorsing begint deze week, maar de precieze dag is nog niet bekendgemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Brits parlement stemt weer over verkiezingen
Sluiten