Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 14 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

BEELD: Nederlandse militairen en helikopters helpen mee op de Bahama’s

Twee helikopters van de Koninklijke Luchtmacht hebben zaterdag op het eiland Abaco in de Bahama’s geholpen met het bezorgen van noodgoederen.

Het Nederlandse materieel wordt ingezet om plekken te bevoorraden die moeilijk te bereikbaar zijn met voertuigen. ANP-fotograaf Tim van Dijk was erbij en maakte een fraaie beeldreportage.

550 militairen van defensie doen mee aan de operatie /ANP, Tim van Dijk
De destructie na Dorian /ANP, Tim van Dijk

Drama na Dorian

Orkaan Dorian veroorzaakte tien dagen geleden op het eiland een spoor van vernieling waarbij niet alleen gebouwen maar ook wegen zwaar beschadigd raakten. Tot overmaat van ramp is ook de haven niet meer te gebruiken waardoor er een tekort dreigt aan levensmiddelen en hulpgoederen.

De Nederlandse defensiemedewerkers helpen waar ze kunnen /ANP, Tim van Dijk

De twee Cougars van het 300 Squadron van de Koninklijke Luchtmacht vervoerden onder meer duizenden liters diesel en benzine, rollen dakbedekking, 450 kilo rijst en 1000 liter water. In totaal zijn 550 Nederlandse militairen van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee aangekomen op de Bahama’s voor het leveren van noodhulp.

Niet alleen mensen zijn getroffen door de orkaan /ANP, Tim van Dijk

Niet alleen de luchtmacht, maar ook de Koninklijke Marine is aanwezig om assistentie te verlenen. Marineschip Zr. Ms. Snellius en de Johan de Witt zijn ter plaatse om ook op zee een bijdrage te kunnen leveren.

Donkere luchten vanwege de storm Humberto /ANP, Tim van Dijk

Tropische storm Humberto

De hulpverlening op de Bahama’s wordt de komende dagen mogelijk bemoeilijkt door de tropische storm Humberto. Die bereikte zaterdag de eilandengroep en veroorzaakt zware regenval. Humberto bereikt windsnelheden tot 65 kilometer per uur.

Overleg met de lokale bevolking over wat te doen /ANP, Tim van Dijk

Volgens het Amerikaanse orkanencentrum NHC trekt de tropische storm later zaterdag (plaatselijke tijd) richting de oostkust van Florida. Volgens weerkundigen kan Humberto voor het eind van het weekend in kracht zijn gegroeid tot een orkaan.

Uitrusten na een lange dag werken /ANP, Tim van Dijk

Het officiële dodental van de ramp ligt momenteel op 50. Dit kan echter nog oplopen omdat er nog zo’n 1300 mensen vermist worden. De ravage is bovendien enorm: in de gebieden die het zwaarst getroffen zijn is 90 procent van de gebouwen verwoest.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.