Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 13 sep 2019
Leestijd: 1 minuut

Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt spionageaffaire Maastricht

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) onderzoekt een spionageaffaire bij de gemeente Maastricht. De gemeente gaf vorig jaar opdracht aan een extern detectivebureau om de mailboxen van 41 kritische ambtenaren te bekijken, zonder dat zij daarvan wisten.

De AP besloot een onderzoek te starten na 22 klachten hierover. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerde brief van verantwoordelijk wethouder Jim Janssen aan de gemeenteraad.

Lek

Het detectivebureau zocht naar degene die vertrouwelijke notulen had laten uitlekken van een vergadering waarin werd voorgesteld om lastige medewerkers te ontslaan. Een lek is nooit gevonden. Het onderzoek kostte 50.000 euro.

De AP wil weten of de gemeente persoonsgegevens heeft verstrekt aan het detectivebureau. Ook wil de AP weten wat de reden van de gemeente was voor elke afzonderlijke ambtenaar om deze te bespioneren.

Ook vraagt de AP wat de gemeente heeft gedaan om de privacy van de ambtenaren te beschermen en wil de autoriteit weten welke sancties aan de ambtenaren zijn opgelegd op basis van de bevindingen door het recherchebureau.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.