Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 13 sep 2019
Leestijd: 1 minuut

Arts claimt: Diabetes type 2 is niet ongeneeslijk

Volgens cijfers van het Diabetesfonds kampen 1,1 miljoen Nederlanders met diabetes type 2. Een ongeneeslijke ziekte, althans zo wordt beweerd.

Want volgens arts en voedingswetenschapper William Cortvriendt is dat allerminst het geval. De Nederlandse dokter claimt tegenover Het Laatste Nieuws dat de ziekte helemaal niet onomkeerbaar is.

80 procent

„In 80 procent van de gevallen kan je diabetes type 2 omkeren", vertelt Cortvriendt in een interview. „Alles valt en staat met de juiste voeding om de onderliggende stofwisselingsstoornis aan te pakken.”

Cortvriendt doet zelfs nog stevigere beweringen. Zo hebben de huidige behandelingen van de ziekte volgens hem een averechts effect. „Die verzieken de kwaliteit van leven en verkorten je levensverwachting.”

Voeding leeft

Cortvriendt staat niet alleen in zijn visie. De stichting Voeding Leeft heeft in samenwerking met InnovatieNetwerk en zorgverzekeraar VGZ is het Keer Diabetes2 Om Groepsprogramma opgezet, waarin patiënten gecoacht door een diëtist in een halfjaar tijd een structurele leefstijlverbetering proberen te realiseren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.