Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 28 sep 2019 / 15:08 uur

Annemiek van Vleuten wereldkampioen na zeer imposante solo

Wielrenster Annemiek van Vleuten toonde zich zaterdagmiddag op het WK wielrennen voor Vrouwen in Groot-Britannië superieur ten opzichte van de concurrentie.

De Nederlandse atleet reed 100 kilometer van de eindstreep weg uit het peloton en kon niet meer ingehaald worden.

Nederlandse dominantie

Ook de zilveren plak komt om een Nederlandse nek te hangen, Anna van der Breggen werd namelijk tweede. Van der Breggen kwam 2 minuten en 15 seconden na Van Vleuten binnen en bleef de Australische Amanda Spratt op 2.28 hiermee voor.

Op de beklimming van de Lofthouse kwam de verrassingsaanval van Van Vleuten. Binnen de kortste keren had ze een minuut voorsprong op een groep met onder anderen Van der Breggen, de Italiaanse Elisa Longo Borghini, de Britse Lizzie Deignan en Chloé Dygert, de Amerikaanse winnares van de individuele tijdrit. Het peloton, met bijvoorbeeld Marianne Vos, volgde al op meer dan 2 minuten.

Van Vleuten stoomt door

Er waren nog 100 kilometer te gaan, het leek overmoed. Maar Van Vleuten, dinsdag als titelverdedigster slechts derde in de tijdrit, ging onverstoorbaar door. Richting Harrogate liep haar voorsprong op het toch niet kinderachtige zevental op naar anderhalve minuut. Vos, vooraf gezien als topfavoriet, zat gevangen in het peloton op meer dan drie minuten. Uiteraard gingen de Nederlanders in die groep de jacht niet leiden.

Van de achtervolgsters was Deignan, die voor haar huwelijk als Lizzie Armitstead al een keer de wereldtitel veroverde, de actiefste. Maar ook zij kon niet verhinderen dat Van Vleuten bij de eerste finishpassage al een voorsprong had van 2.37. Dat leek een gelopen koers met nog ruim 40 kilometer te rijden.

Dygert gaf gas in het eerste lokale rondje, op het lange, licht hellende rechte stuk naar de finish. Alleen Van der Breggen, Longo Borghini en Spratt, ploeggenote van Van Vleuten bij Mitchelton-Scott, konden nog volgen. Dygert versnelde maar kon het tempo niet volhouden. De Amerikaanse moest uiteindelijk met de vierde plek genoegen nemen.

Met deze wereldtitel van Van Vleuten op zak, komt Nederland in totaal op vier wereldkampioenen. Opmerkelijk is dat deze vier ook nog allemaal meerijden in het peloton.

Iets geks gedaan

De wereldkampioen geloofde zaterdag lange tijd niet dat haar vroege ontsnapping zou leiden tot de wereldtitel. De Nederlandse ging op meer dan 100 kilometer van de finish in haar eentje weg. "Ik heb iets heel geks gedaan, ik kan het niet geloven. Ik sta hier echt sprakeloos", zei de 36-jarige renster uit Wageningen voor de microfoon van de NOS.

"Ik had dit vooraf niet bedacht. Ik wilde wel superhard die klim op. Daar zat ik gelijk solo", keek Van Vleuten terug op haar ontsnapping. "Het verschil met de rest bleef een beetje hangen op 50 seconden. Bondscoach Loes Gunnewijk zei dat ik maar gewoon door moest gaan."

Van Vleuten deed dat en verwachtte dat ze wel zou instorten. Ze deed het vooral om de wedstrijd ‘hard’ te maken en Anna van der Breggen een goede uitgangspositie te geven. Van Vleuten: "Het was een taai stuk, maar de wind stond gunstig. Ik dacht: ik ben mezelf wel een beetje aan het oproken. Ik ben ook helemaal niet ingestort. Pas toen Chloé Dygert brak, ging ik er echt in geloven."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Annemiek van Vleuten wereldkampioen na zeer imposante solo
Sluiten