In het nieuws

Alle Disneyfans aan dek van de Disney Cruise

In vol ornaat, met twee schoorstenen en gele reddingsboten

Foto van 'Iris Hermans'

2 SEP 2019

Wafels in de vorm van Mickey en dineren bij Belle en het Beest. „Maar verder is alles heel subtiel, hoor.” Metro’s Iris stapte aan boord van de Disney Magic.

Subtiel

Don’t lean on Mickey, miss.” Een cruise-crewlid zegt het gedecideerd, maar met een lach. Ik sta dus blijkbaar nét iets te dicht tegen de bekendste muis ter wereld aan voor een fotomomentje. „Sorry Mickey...” Maar Mickey is al weer weg, de volgende ‘klik’ wacht. Ik ben een paar uur aan boord en ondanks dat we niet gaan varen, krijg ik ook liggend in de Passengers Terminal Amsterdam een goed beeld van het schip waarop Disneyfanaten compleet aan hun trekken komen, maar waar het ook goed toeven is voor vakantievierders zonder Mickey Mouse-oren.

„Het is subtiel Disney”, vertelt een medewerker. Ze wijst in de ontvangsthal vol grandeur en spiegels, een vleugel waarvan je je meteen afvraagt of Disneyfan Wibi Soerjadi er al eens achter heeft gezeten, en een kroonluchter naar een terugkerend patroon in het zilveren hekwerk. Een bol met daaronder twee bolletjes. De Da Vinci Code is er niets bij, blijkt wel wanneer ze verklapt wat het symbool betekent. Mickey Mouse dus, „op z’n kop.”

Samen met Mickey Mouse (tegen wie je niet aan mag leunen)

Iets verderop kraait een meisje van plezier en ook de ogen van de vrouw naast haar twinkelen. Ze wijst naar het scherm waarop vermeld staat dat Pluto vanmiddag om 16:30 uur present zal zijn. „Ik ga hem aaien, hoor!” Behalve met hem, kun je dagelijks ook met een allerhande aan andere Disney-figuren op de foto (alleen gelieve niet tegenaan te leunen) en voor zowel jong als oud is er van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds (laat, voor de adults) van alles te beleven. Van Toy Story 4 en The Lion King in de gigantische bioscoopzaal (met onbeperkt popcorn) tot meerdere glijbanen waar je bij een zelfs boven de zee glijdt, musicals van Broadway-niveau en een restaurant waar Rapunzel met haar XL-haar voorbij schrijdt.

Familie Wong

Aan eten en drinken geen gebrek. Je eet à la carte in onder meer restaurant Lumière, tussen Belle en het Beest en in de ontbijtzaal kun je zoveel Mickeywafels eten als je wil, of een gepocheerd eitje met zalm. 5000 eieren gaan er dagelijks doorheen, waarvan 480 zachtgekookt, en 8260 bakjes troost, al is er hier weinig reden tot verdriet.

Aan boord zijn veel families en sommige hebben echt (van) alles uit de kast getrokken. Van dezelfde outfits tot de kajuitdeur volledig volgeplakt met plaatjes en versieringen. En ‘free lollipops’ bij the Wong Family, die je mag pakken als je op een bordje je favoriete Disneykarakter schrijft.

Families halen alles uit de kast

Het schip is groot, maar iemand kwijtraken, lijkt niet heel plausibel. Kinderen lopen rond met eigen mobieltjes (overal gratis Wifi) en vaak ook een zogenaamde waive phone van de kamer, die ook hun ouders bij zich hebben. In de verschillende kidsclubs, waar je van baby tot puber onder de panne bent, is constant toezicht en ben je de weg even kwijt, is er altijd een Ina uit Polen of José uit Honduras om je te helpen, want het personeel loopt veelvuldig rond, met een naam- en nationaliteitsplaatje opgespeld.

Karaoke

Hij komt binnen met een grote lach op het gezicht. „We look for fun day and night”, introduceert Cruise Director Trent Hitchkock zichzelf. Hij werkt dertien jaar voor Disney Cruise Line, begon er als dj en draagt nu zorg voor alle activiteiten en entertainment. Van datenight voor ouders tot karaoke. „Vooral het nummer Let it Go wordt door iedereen héél hard gezongen!”

Hij deelt zijn functie met iemand anders. Tien weken aan boord, tien weken thuis. Het werkt voor hem en zijn gezin, „zes maanden per jaar ben ik fulltime vader, de andere helft Cruise Director.” De Australiër moet even nadenken op de vraag wat zijn ‘meest magische herinnering’ is („zóveel...”). Maar vooruit, het verlegen jongetje dat hij onder zijn vleugels nam, vergeet hij nooit. „Ik maakte hem tijdens alle events mijn co-host en zag hem uit zijn schulp kruipen. Aan het eind van de reis stond hij met de microfoon in zijn hand te praten tegen het publiek alsof hij nooit anders gedaan had.” Een paar maanden later ontving de Cruise Director een brief van de vader van het jongetje. De hoogste cijfers haalde hij nu, schreef hij, „Hij zat vol zelfvertrouwen en werd niet langer gepest. Het besef dat je iemands leven hebt kunnen veranderen, is heel bijzonder.”

Niet Mickey maar de crew

De nummer een reden dat gasten terugkomen, waarvan het record ligt op 132 keer, is niet Mickey Mouse, volgens hem. „Dat komt door onze crew. We lachen als we met onze gasten praten en ook als we hun troep oprapen. We houden van wat we doen en hebben met z’n allen een sterke traditie opgebouwd.”

Behalve natuurlijk 'geen drugs, wapens en geweld aan boord', is er ten slotte een heel ander ‘verbod’. Je mag je als volwassene namelijk niet compleet uitdossen als een Disney-Prinses, ‘to not steal the thunder’ van de echte aan boord, die elke dag weer acte de presence geven. Betekent overigens niet dat je helemaal niet prinses-achtig gekleed mag, getuige de vele meisjes en moeders met Minnie Mouse-jurkjes en Cinderella-eske outfits, maar houd het wel een beetje Disney-subtiel.

Disney Cruise Line

Behalve parken wereldwijd, koos Disney ook voor het ruime sop en op 30 juli 1998 maakte de Disney Magic haar maiden voyage. Het schip is 300 meter lang, heeft 875 staterooms en capaciteit voor 2.713 passagiers. Dit schip heeft evenals de Disney Wonder, Disney Dream en Disney Fantasy de klassieke look van een cruiseschip, maar dan wel met twee rode schoorstenen aan dek in plaats van een, een diep donkerblauwe romp en gele reddingsboten in plaats van oranje, waardoor het de uitstraling heeft van Mickey Mouse. Naar verwachting zal in januari 2022 het nieuwste schip te water gaan: Disney Wish. Een Disney Cruise Line vakantie kan onder meer worden geboekt via Zeetours Cruises en TUI.


Telefoonstoring zorgt dat ziekenhuizen niet bereikbaar zijn

Telefoonstoring zorgt dat ziekenhuizen niet bereikbaar zijn

Door een telefoonstoring zijn veel ziekenhuizen niet bereikbaar | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

39 MIN

Meerdere ziekenhuizen zijn slecht bereikbaar door een landelijke telefoonstoring. Op de website allestoringen.nl is te zien dat onder meer het Deventer Ziekenhuis problemen heeft.

„Er is een landelijke storing bij Ziggo, KPN en Vodafone. Met als gevolg dat het Deventer Ziekenhuis problemen heeft met inkomend en uitgaand bellen" meldt het ziekenhuis. Ook Antonius Zorggroep Sneek meldt slecht bereikbaar te zijn.

Oorzaak wordt gezocht


Indiase agent spreekt als 'coronavirus' mensen aan

Indiase agent spreekt als 'coronavirus' mensen aan

De kunstenaar maakte de helm met oude kranten / Foto: AFP

Foto van 'Vincent Smit'

51 MIN

Een agent en een kunstenaar in India hebben een creatieve oplossing gevonden om mensen bewust te maken van het coronavirus. Verkleed als het virus houdt de agent mensen staande bij kruispunten. 

De agent, Rajesh Buba, werkt in de miljoenenstad Madras in het zuiden van India. Hij spreekt mensen voornamelijk aan als hij ziet wanneer er geen mondkapjes gedragen worden. Hij zegt dan: „Als jij naar buiten gaat, kom ik bij je naar binnen”, daarmee doelend op het coronavirus.

Indiase agent spreekt als 'coronavirus' mensen aan

Foto: AFP


Klassieke muziek populairder door coronacrisis

Klassieke muziek populairder door coronacrisis

We streamen minder muziek maar als we streamen, wint klassiek terrein | Foto: Getty

Foto van 'Metro'

54 MIN

Het is voor veel mensen inmiddels de derde week dat het thuiskantoor wordt bemand. Daardoor verandert er een hoop in de wereld. Zo wordt er onder andere een stuk minder gestreamd.

Maar, als we streamen, streamen we veel vaker klassieke muziek dan voorheen. Nederlanders streamen 10 procent meer deuntjes van Mozart, Bach en Dvořák. Landen waar het COVID-19 virus harder toeslaat, streamen zelfs nog meer klassieke muziek. In Frankrijk is het met veertig procent toegenomen, in Spanje met 20 procent en de Engelsen streamen 15 procent meer klassiek werk.

Minder streamen en downloaden


Olieprijs onder druk, hoe komt dat?

Olieprijs onder druk, hoe komt dat?

Een basisbegrip in de economie is dat de prijs van grondstoffen afhankelijk is van vraag en aanbod.

Foto van ''

1 UUR

Heerst er momenteel al een coronacrisis, komt hier bovenop ook nog een oliecrisis. 9 maart 2020 is een behoorlijk zwarte dag voor de olieprijs geworden, want toen daalde de olieprijs met maar liefst 30 procent. En nu?

De daling is al jaren niet gezien op de oliemarkt. Vanwaar deze sterke daling en hoe wordt de prijs van olie bepaald?

Olie en de wereldeconomie


Lief! Nederlands dierenpark verwelkomt nieuwe cheetahs

Lief! Nederlands dierenpark verwelkomt nieuwe cheetahs

Een nieuw cheetahgezin woont sinds een paar dagen in Nederland | Foto: ZooParc Overloon

Foto van 'Metro'

2 UUR

Nederland heeft sinds kort een paar nieuwe inwoners. ZooParc in Overloon verwelkomde namelijk vijf nieuwe cheetahs in het park.

De vijf roofdieren zijn pas een paar dagen in het Brabantse park en komen uit Frankrijk. Het gaat om moeder Asali en haar vier kinderen. In een persbericht meldt het park dat de dieren na een korte wenperiode nu ook het buitenverblijf mogen verkennen.

Geschikte ruimte in Brabant


Deze week nog koud, volgende week weer lentetemperaturen

Deze week nog koud, volgende week weer lentetemperaturen

Het blijft deze week nog even koud maar volgende week wordt het weer lente! | Foto: Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Het mag dan inmiddels alweer lente zijn, dat maart zijn staart roert moge duidelijk zijn. Waar we vorige week op hypothetische terrasjes konden zitten, vroor het vannacht ineens flink.

In Hupsel (Achterhoek) heeft het KNMI in de nacht van zondag op maandag -6,6 graden gemeten. Daarmee was het de koudste nacht in Nederland meer dan een jaar tijd, meldt Weeronline. Vorig jaar werd op 31 januari -9 graden gemeten in het Groningse Nieuw-Beerta.

Matig vriezen


Geen EasyJet-vluchten meer voor onbepaalde tijd

Geen EasyJet-vluchten meer voor onbepaalde tijd

EasyJet houdt de vloot voorlopig aan de grond | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Mocht je de hoop hebben binnenkort met easyJet toch naar een ander deel van de wereld vliegen, dan zal dat toch even moeten wachten. De Britse prijsvechter staakt namelijk per direct alle vluchten.

De luchtvaartonderneming noemt als reden de ongekende reisbeperkingen die door landen zijn opgelegd in reactie op het coronavirus en de invoering van lockdowns in veel Europese landen. EasyJet blijft naar eigen zeggen samenwerken met overheden om op hun verzoek reddingsvluchten uit te voeren.

Geen nieuwe vliegdata


Besmettingen China neemt af, piek doden in VS over twee weken

Besmettingen China neemt af, piek doden in VS over twee weken

President Trump tijdens zijn toespraak | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:54

De Amerikaanse president Donald Trump verwacht de piek in het aantal dagelijkse doden in de VS als gevolg van het coronavirus over twee weken.

De regels voor het behouden van „sociale afstand" tot elkaar blijven van kracht tot 30 april. Dat heeft de president zondag (lokale tijd) bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

Richtlijnen van kracht


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Video's president Brazilië verwijderd door Twitter

Video's president Brazilië verwijderd door Twitter

De Braziliaanse president handelt volgens Twitter in strijd met de richtlijnen | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:34

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft twee video's op Twitter gezet die door het medium weer zijn verwijderd. Bolsonaro overtreedt volgens het bedrijf de richtlijnen.

Het staatshoofd uit in de filmpjes zijn twijfels over nut en noodzaak van quarantainemaatregelen in de strijd tegen verdere verspreiding van het coronavirus.

In strijd met instructies


Bedrijf levert beademingsapparatuur, Defensie houdt achter

Bedrijf levert beademingsapparatuur, Defensie houdt achter

Er moet op korte termijn beademingsapparatuur komen | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:59

Defensie beschikt over cruciale beademingsapparatuur die nodig is om extra mobiele intensive care units (MICU’s) mee uit te rusten, en houdt deze achter.

De MICU’s zijn nodig om ernstig zieke patiënten over de nog beschikbare ic-bedden te verdelen. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money.

Niet beschikbaar


Bijna duizend coronapatiënten op intensive care

Bijna duizend coronapatiënten op intensive care

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een somberder scenario naar voren moeten halen over het aantal coronapatiënten dat op de ic terechtkomt. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) -afdelingen van Nederlandse ziekenhuizen nadert de duizend. Dat blijkt zondagavond uit cijfers van de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE).

Rond 22.00 uur werd daar gemeld dat er 982 patiënten met het coronavirus op de ic liggen. Gegevens bij NICE kunnen achterlopen op de werkelijkheid, bijvoorbeeld door drukte in de ziekenhuizen, meldt de organisatie op haar site.

Somberder scenario


Britse bokskampioen wekt afschuw en boosheid met video

Britse bokskampioen wekt afschuw en boosheid met video

Nadat er veel boze reacties op het filmpje kwamen, betuigde Billy Joe Saunders (rechts) snel spijt. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Britse profbokser Billy Joe Saunders heeft zijn excuses aangeboden voor een video waarin hij oproept korte metten te maken met vrouwen die tijdens thuisisolatie hun man ‘lastigvallen’.

In het filmpje plaatst de wereldkampioen in het super middengewicht (WBO-versie) een aantal stoten op een bokszak in zijn schuur. Daarna doet hij een aantal uitspraken die veel boosheid en afschuw op social media opriepen.

„Dit is de manier om je vrouw de mond te snoeren”, zegt de bokser in het filmpje. „Als ze binnenkomt en ze wil je iets vertellen, dan explodeer je ineens en bam, op de kin. Daarmee schakel je haar uit.”


Boete voor spotters die kijken naar laatste Boeing 747 van KLM
Likeability of5

Boete voor spotters die kijken naar laatste Boeing 747 van KLM

De Boeing 747 zou volgend jaar voor het laatst de lucht ingaan, maar vanwege de coronacrisis besloot KLM dat dit jaar al te doen. | Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft zondag meerdere vliegtuigspotters een boete gegeven. De spotters hadden hun auto in de buurt van Schiphol langs de weg neergezet om te kijken naar de laatste landing van een Boeing 747 van KLM terwijl dat verboden was.

Het vliegtuigtype zou volgend jaar voor het laatst de lucht ingaan, maar vanwege de coronacrisis besloot KLM dat dit jaar al te doen. Het vliegtuig met de naam City of Tokio landde rond 15.30 uur na een vlucht uit Mexico-stad op Schiphol.

Unieke gebeurtenis


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

'Politicus pleegt mogelijk door druk coronacrisis zelfmoord'

'Politicus pleegt mogelijk door druk coronacrisis zelfmoord'

Het lichaam van de 54-jarige Schäfer werd zaterdag gevonden langs het spoor bij Hochheim am Main. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De 54-jarige Thomas Schäfer, minister van Financiën in de Duitse deelstaat Hessen, is onverwacht overleden. Zijn lichaam werd zaterdag gevonden.

Volgens Duitse justitie zijn er sterke aanwijzingen dat de politicus van de christendemocratische CDU zelfmoord pleegde. Hessens premier Volker Bouffier (CDU) zei zondag dat Schäfer zich grote zorgen maakte over de coronacrisis en dat hij mogelijk daarom uit het leven is gestapt.

Zorgen over financiën


Paus steunt pleidooi VN voor wereldwijde wapenstilstand

Paus steunt pleidooi VN voor wereldwijde wapenstilstand

Paus Franciscus wil dat gehoor wordt gegeven aan een oproep van de VN om wereldwijd de wapens te laten zwijgen. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Paus Franciscus wil dat gehoor wordt gegeven aan een oproep van de VN om wereldwijd de wapens te laten zwijgen. Dan zou meer aandacht besteed kunnen worden aan de strijd tegen het nieuwe coronavirus.

De 83-jarige kerkvorst benadrukte dat de coronacrisis geen grenzen kent. Hij pleitte voor een eind aan het geweld en een grotere nadruk op „het instellen van humanitaire corridors, diplomatieke inspanningen en aandacht voor degenen die zich in zeer kwetsbare situaties bevinden."

Menselijke familie


Nederlandse ambulance met patiënt moest betalen bij Belgische tolweg
Likeability of3

Nederlandse ambulance met patiënt moest betalen bij Belgische tolweg

Twee Nederlandse ambulancemedewerkers werden zaterdagavond verplicht halt te houden bij een Belgische tolweg, terwijl ze een coronapatiënt vervoerden.| Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Twee Nederlandse ambulancemedewerkers werden zaterdagavond verplicht halt te houden bij een Belgische tolweg, terwijl ze een coronapatiënt vervoerden.

Ze wilden snel bij het ziekenhuis door de Liefkenshoektunnel om Antwerpen te doorkruisen, maar moesten halt houden om 6 euro te pinnen. Dit terwijl de situatie van hun patiënt op dat moment penibel was. Bovendien was er geen tolwegmedewerker aanwezig bij de betreffende slagboom.

Tien minuten


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

132 nieuwe doden, aantal besmettingen boven de 10.000

132 nieuwe doden, aantal besmettingen boven de 10.000

Het aantal geregistreerde besmettingen in Nederland is gestegen tot 10886. Dat zijn er 1104 meer dan zaterdag. | Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het dodental door het nieuwe coronavirus in Nederland is met 132 gestegen tot 771. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte de laatste cijfers zondagmiddag bekend.

Het aantal geregistreerde besmettingen in Nederland is gestegen tot 10886. Dat zijn er 1104 meer dan zaterdag, toen het er 9762 waren. Daarmee komt het aantal besmettingen voor het eerst boven de 10000 uit.

Ziekenhuisopnamen


Recordaantal doden op een dag in Spanje en België

Recordaantal doden op een dag in Spanje en België

Het dodental in Spanje door de uitbraak van het virus staat inmiddels op 6528. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Spanje heeft opnieuw een grimmig record gemeld. Er stierven in een etmaal 838 patiënten met het coronavirus: het hoogste aantal sinds het begin van de uitbraak in het Zuid-Europese land.

Spanje behoort wereldwijd tot de landen die het zwaarst zijn getroffen door de pandemie. Het dodental door de uitbraak van het virus staat er inmiddels op 6528. Het aantal besmettingen dat is vastgesteld steeg van 72248 op zaterdag naar 78797.

België