Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 22 sep 2019 / 19:26 uur

Afgelopen 5 jaar zijn warmste ooit

In een VN-rapport dat op zondag gepubliceerd is staat dat de 5-jarige periode die dit jaar eindigt, de warmste ooit zal zijn.

Het rapport loopt vooruit op de belangrijke klimaattop die maandag in New York wordt bijgewoond door meer dan zestig wereldleiders. Secretaris-generaal van de VN António Guterres zal er bij de landen op aandringen om hun doelstellingen om de uitstoot van broeikasgassen te verhogen.

Klimaatverandering

Het rapport „benadrukt de dringende noodzaak van concrete acties die de opwarming van de aarde en de ergste gevolgen van de klimaatverandering een halt toeroepen", aldus de wetenschappelijke adviesgroep voor de top.

De gemiddelde temperatuur op aarde tussen 2015-2019 ligt op schema om de heetste te worden van alle periodes van vijf jaar in het verleden, aldus het rapport dat werd opgesteld door de Wereld Meteorologische Organisatie.

Volgens schattingen zal de temperatuur gemiddeld 1,1 graad hoger liggen dan in de pre-industriële periode (1850-1900) en 0,2 graad warmer dan 2011-2015.

De afgelopen vier jaar waren wereldwijd al de warmste sinds het bijhouden van de gegevens in 1850.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Afgelopen 5 jaar zijn warmste ooit
Sluiten