Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 7 sep 2019
Leestijd: 1 minuut

739 bestuurders beboet voor appen achter stuur

De politie heeft afgelopen week bijna 740 automobilisten bekeurd op snelwegen in Oost-Brabant, omdat ze tijdens het rijden hun smartphone gebruikten. De politie benadrukt dat dit soort controles nodig zijn om de veiligheid van alle weggebruikers te garanderen: „Smartphonegebruik en andere vormen van afleiding zijn gewoon heel gevaarlijk."

De politie controleerde vanuit een touringcar op eventueel smartphonegebruik. De agenten zaten daardoor hoog, waardoor ze goed overzicht hadden en zelfs vrachtwagenchauffeurs konden controleren. „De bus werd gevolgd door collega’s in onopvallende auto’s. Als we een (vrachtwagen)chauffeur met zijn smartphone achter het stuur zagen, gaven we dit door en die persoon werd dan door de collega’s staande gehouden en bekeurd; in vijf dagen 739 keer", aldus de politie.

Geschrokken

Politiechef Wilbert Paulissen heeft een dienst meegereden en geeft aan geschrokken te zijn van het aantal overtreders. „Ik heb het idee dat we het dubbele aantal automobilisten hadden kunnen bekeuren als we nog meer mensen in dienst hadden gehad. Mensen moeten zich er echt van bewust gaan worden wat de enorme risico’s zijn. Daar valt nog veel te winst te halen. Dat ene appje kan zomaar je laatste zijn.”

Overtreders kregen naast een fikse bekeuring ook uitleg over waarom het gevaarlijk is om je smartphone achter het stuur te gebruiken. De politie zegt dit te doen om zo overtreders bewust te maken van het gevaar dat zij creëren voor zichzelf en hun medeweggebruikers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.