Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 14 aug 2019 / 07:35 uur

Zoon Halsema opgepakt, burgemeester geeft uitleg

De vijftienjarige zoon van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is vorige maand gearresteerd in verband met een inbraak. Dat schrijft De Telegraaf. De aanhouding wordt in de krant bevestigd door de woordvoerder van Halsema en advocaat Peter Plasman.

Halsema spreekt nu in een open brief aan alle Amsterdammers tegen dat er sprake zou zijn van een ‘gewapende inbraak’. Ook zou er volgens haar geen sprake zijn van een ‘doofpot’.

Klieren

Halsema zegt dat haar zoon samen met vriendjes aan het „klieren" was en selfies aan het maken met een alarmpistool, een in Nederland verboden nepwapen dat geen kogels afvuurt maar een harde knal geeft. Uit verveling drongen zij een verlaten woonboot binnen en spoten ze brandblussers leeg. „De politie is op de overlast af gekomen, mijn zoon is gaan rennen, heeft paniekerig het nepwapen weggegooid, is toen alsnog gestopt en ingerekend. Daarmee heeft hij de wet overtreden – hij had het nepwapen niet bij zich mogen hebben en hij had de verlaten boot niet mogen betreden – en daarvoor zal hij de gevolgen moeten dragen."

Volgens De Telegraaf is er binnen kringen van politie en Openbaar Ministerie groot ongenoegen omdat de aanhouding al weken ’onder de pet’ wordt gehouden. Halsema zegt dat er geen sprake is van een doofpot. Zo heeft het Openbaar Ministerie in Amsterdam de zaak overgedaan aan het OM in Haarlem, juist om „te vermijden dat er een verwijt van bevoordeling of de suggestie van een ‘doofpot’ zou kunnen ontstaan”, zegt de burgemeester. „Er is sprake van een privékwestie, van een jongen van vijftien jaar wiens gegevens in vergelijkbare zaken nooit openbaar zouden zijn gemaakt.”

Discreet

Halsema ontkent dat zij de politie heeft gevraagd de naam af te schermen. Wel hoopte ze dat „men discreet zou zijn omdat mijn functie mijn zoon kwetsbaar maakt voor publiciteit die hem jaren kan achtervolgen."

De inbraak van half juli en de arrestatie van haar zoon heeft Halsema direct gemeld bij de gemeentesecretaris en het integriteitsbureau van de gemeente. „Omdat ik geen enkele verstrengeling wil laten ontstaan tussen mijn bezorgdheid als moeder en mijn verantwoordelijkheid als burgemeester. In de driehoek heb ik er niet over gesproken, aan de commissaris en de hoofdofficier heb ik laten weten dat wij als ouders de zaak met de dienstdoende beambten afhandelen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Zoon Halsema opgepakt, burgemeester geeft uitleg
Sluiten