Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 30 aug 2019 / 15:32 uur

Voortaan ‘designated survivor’ op Prinsjesdag

Het kabinet houdt op Prinsjesdag voor het eerst een minister achter de hand. Die verblijft ergens anders, om het landsbestuur te kunnen overnemen als de Ridderzaal wordt getroffen door een terreuraanslag of andere extreme ramp.

Vorig jaar kondigde Rutte al aan dat er mogelijk voortaan zo’n ‘designated survivor’ zou zijn. Maar op Prinsjesdag was toen nog het voltallige kabinet aanwezig in de Ridderzaal.

Minister

Staatssecretarissen komen voor de verantwoordelijke taak niet in aanmerking. Het staatsrecht wil nu eenmaal dat het een minister wordt, laat het ministerie van Algemene Zaken weten. Wie de taak wordt toebedeeld en hoe hij of zij is aangewezen, willen Rutte en zijn departement niet kwijt.

Het is misschien ook voor het parlement verstandig om leden bij zulke gelegenheden op een veilige plaats achter de hand te houden, zei de premier op zijn wekelijkse persconferentie. Maar dat is aan de Eerste en Tweede Kamer zelf.

Opvolging en vervanging

In bijvoorbeeld de Grondwet is al veel geregeld over opvolging en vervanging in buitengewone omstandigheden. Het is echter de taak van het kabinet de toepassing van die noodregelingen waar mogelijk te voorkomen, en ervoor te zorgen dat het land zo democratisch mogelijk verder wordt bestuurd, schreef Rutte eerder aan de Kamer.

De term designated survivor of ‘aangewezen overlevende’ burgerde in door de gelijknamige Amerikaanse televisieserie. Daarin komen vrijwel de hele Amerikaanse regering en het Congres om door een terroristische aanslag.

Reageer op artikel:
Voortaan ‘designated survivor’ op Prinsjesdag
Sluiten