Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 5 aug 2019
Leestijd: 1 minuut

Trump: social media en schietspellen zijn oorzaak

De Amerikaanse president Donald Trump wil dat er meer toezicht komt op het internet en sociale media om massaschietpartijen in de toekomst te voorkomen. Volgens de president zijn haatgedachtes nummer 1 op sociale media en doen aanslagplegers daar hun ideeën op. Ook schietspelletjes zijn volgens hem een oorzaak voor de vele schietpartijen in zijn land.

„We gaan samenwerken met sociale mediabedrijven om mogelijke schutters op te sporen voordat het tot een aanslag komt", stelt Trump. „Dat was ook mogelijk bij de schietpartij in Parkland, maar niemand deed iets, waarom niet?"

‘Haat haalt de trekker over’

De president zei dat racisme en haatdelicten geen plek hebben in de Verenigde Staten. „Deze donkere ideologieën moeten worden verslagen. Haat haalt de trekker over, dat doet het geweer niet zelf."

In de speech stelt hij dat er drie dingen zijn die de overheid zou kunnen doen om de dreiging aan te pakken, waarbij hij ook doelt op het reguleren van geweld in videogames.

„We moeten de verheerlijking van geweld in onze samenleving stoppen – dit omvat de gruwelijke videogames die nu heel normaal zijn," zei Trump, die lijkt te doelen op videogames als Fortnite, Mortal Kombat en Call of Duty.

Doodstraf

Ook wil de president dat aanslagplegers en schutters bij massaschietpartijen de doodstraf krijgen. „Dat moet snel worden uitgevoerd. Zulke mensen moeten niet nog jaren in de gevangenis blijven zitten."

Bij twee schietpartijen in Dayton, Ohio en El Paso, Texas kwamen afgelopen weekend 29 mensen om het leven en raakten tientallen mensen gewond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.