Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 aug 2019
Leestijd: 1 minuut

Tienduizenden protesteren in Hongkong voor vrijheid

Tienduizenden demonstranten zijn zondag samengekomen in het Victoria Park in Hongkong. De demonstraties begonnen twee maanden geleden om het (inmiddels ingetrokken) plan om uitlevering aan het vasteland van China mogelijk te maken. Inmiddels zijn de demonstraties een bredere roep om meer democratie. Ook willen ze dat Carrie Lam, de bestuurder van Hongkong, het veld ruimt.

De protesten verliepen een stuk rustiger dan de afgelopen twee maanden gebruikelijk was, zonder confrontatie tussen de betogers en de politie. Het regende flink op het Chinese eiland, waardoor de menigte eruitzag als een zee van paraplu’s.

Steeds minder rechten

Inwoners van de voormalige Britse kroonkolonie genoten altijd meer rechten dan inwoners van het vasteland. Maar sinds het aantreden van president Xi Jinping hebben ze het gevoel dat steeds meer vrijheden worden ingeperkt. Zaterdag was er al een grote demonstratie in Hongkong. Daaraan deden ook duizenden leraren mee.

De sociale onrust in Hongkong gecombineerd met de handelsoorlog tussen China en de VS kan leiden tot een "economische tyfoon", zo waarschuwde de minister van Financiën van Hongkong, Paul Chan, op zijn weblog. De economische groei in Hongkong is onlangs naar beneden bijgesteld tot zo goed als nul procent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.