Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 28 aug 2019
Leestijd: 1 minuut

Sporters vaak onwetend over risico’s oververhitting

Terwijl temperatuurrecords blijven sneuvelen, zijn veel sporters zich amper bewust van de risico’s op oververhitting. Dat beeld komt naar voren in een peiling van het Rode Kruis onder ruim 700 Nederlanders die minimaal een keer per week sporten.

Sportschema

De helft van de ondervraagden gaf aan het sportschema niet aan te passen op hete dagen. Ook antwoordde 61 procent ‘nee’ op de vraag of ze weten hoe ze iemand kunnen helpen die oververhit is geraakt. Slechts een kleine meerderheid van 54 procent zegt de signalen van oververhitting te herkennen. Ook denkt een meerderheid van de sporters dat het bij henzelf nooit zover zal komen. Daarnaast weten veel sporters niet (41 procent) dat je door fysieke inspanning ook oververhit kunt raken als het helemaal niet zo warm is

„Oververhitting klinkt misschien niet ernstig, maar kan uiteindelijk leiden tot ernstige situaties als hitte-uitputting en een hitteberoerte”, zegt Peter Paul Tenthof van Noorden, hoofd evenementenhulpverlening van het Rode Kruis.

Voorbereiding

Het Rode Kruis komt met diverse tips om oververhitting te voorkomen. Sporters doen er goed aan om zich voor te bereiden als ze toch gaan sporten met warm weer. Drink ongeveer een liter water per uur, trek luchtige kleding aan en zorg voor een goede nachtrust. Ook goed eten is cruciaal, want het lichaam heeft voldoende suikers en zout nodig.

Als het toch misgaat, is het volgens het Rode Kruis goed om signalen vroeg te herkennen. „Mogelijke signalen van oververhitting zijn bonkende hoofdpijn, concentratieverlies, spierkrampen over je hele lichaam, extreme vermoeidheid en overtollig zweten. Het is raadzaam dan direct hulp te zoeken.” Als iemand buiten bewustzijn is geraakt, is het raadzaam om 112 te bellen en te proberen de onfortuinlijke sporter af te laten koelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Sporters vaak onwetend over risico’s oververhitting
Sluiten