Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 12 aug 2019 / 15:44 uur

‘Spitsuur’ bij alarmcentrale van de ANWB

De ANWB heeft dit weekend 28.000 meldingen van pechgevallen of andere problemen binnengekregen van vakantiegangers in het buitenland. Het weekende ervoor ontving de alarmcentrale zelfs 30.000 klachten. In beide weekenden zat een zwarte zaterdag met topdrukte op veel snelwegen.

Het blijft druk

„De meeste pechgevallen waren in Frankrijk; nog steeds het land waar de meeste Nederlanders hun zomervakantie doorbrengen", aldus een woordvoerder. De ANWB houdt op strategische plaatsen altijd huurauto’s achter de hand om mensen na een pech- of ongeval letterlijk weer op weg te helpen.

Het blijft druk want „komende donderdag is Maria Hemelvaart, een katholieke feestdag, en in onder meer Frankrijk, Italië en Spanje zijn mensen ook op vrijdag vrij. De meeste autogarages zijn dan vier dagen dicht."

Een opvallende hulpvraag kreeg de alarmcentrale vanuit Peru. „Enkele mensen die bij de Inca-stad Machu Picchu in problemen kwamen door hoogteziekte, hebben hun reis moeten afbreken. We hebben ze met een vliegtuig laten terugkeren naar Nederland." Bij hoogteziekte heeft de patiënt last van hoofdpijn en misselijkheid en dreigt het gevaar dat zich vocht ophoopt in de hersenen of longen.

Veelvoorkomende pechgevallen

De ANWB heeft een top 5 van veelvoorkomende pechgevallen in Nederland en de rest van Europa. Een lekke band van een auto, caravan of aanhanger komt het meest voor, waarbij vaak een reserveband ontbreekt. Motorstoringen, indicatielampjes die de bestuurder wijzen op een storing, startproblemen en problemen met de carrosserie maken de top 5 compleet.

„Omdat de schoolvakanties in een groot deel van het land nog tot eind deze maand duren, houden we rekening met nog enkele dagen van grote drukte op de snelwegen", aldus de woordvoerder. Opvallend veel mensen kiezen er de laatste jaren voor om ’s nachts te rijden als het rustiger is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Spitsuur’ bij alarmcentrale van de ANWB
Sluiten