Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 4 aug 2019 / 14:56 uur

Race is voor Verstappen drie ronden te lang

Max Verstappen is in de Grand Prix van Hongarije als tweede geëindigd. Hij is drie ronden voor het einde zijn leidende positie kwijtgeraakt.

Tweede plaats

Lewis Hamilton verwees de Nederlander na een bijkans heroïsch gevecht naar de tweede plaats. Daarmee voorkwam hij dat Verstappen twee opeenvolgende races in de Formule 1 won.

De race

Verstappen ging in Boedapest voor het eerst van poleposition van start. Hamilton liep na zijn tweede pitsstop, zo’n 20 ronden voor het einde, per ronde ongeveer een seconde in. Verstappen probeerde de race uit te rijden op ‘oude’ banden. De wereldkampioen van Mercedes bleek goed te hebben gegokt en verstevigde zijn leidende positie in de strijd om de wereldtitel. Hij won voor de zevende keer in Boedapest.

Nadat hij zijn leidende positie was kwijtgeraakt meldde Verstappen dat hij zijn race niet „op deze banden" kon uitrijden en ging alsnog de pits in. Hij noteerde vervolgens ook nog eens de snelste ronde, wat hem een extra punt opleverde.

In tegenstelling tot een week eerder op Hockenheim, waar Verstappen matig startte, kwam hij nu goed weg. Na zijn eerste stop raakte hij even de eerste plek kwijt, maar die kreeg hij na de bandenwissel van Hamilton weer terug. Halverwege de race zette Hamilton zijn opponent voor het eerst onder druk, maar Verstappen wist de aanvallen af te slaan. Dat hield hij vol tot de slotronden.

Eerste podiumplaats op Hungaroring

Het was desondanks de eerste podiumplaats voor Verstappen op de Hungaroring, het circuit waarop zijn vader Jos 25 jaar geleden als eerste Nederlander bij de eerste drie eindigde. Als 100e coureur in de Formule 1 was hij bovendien, na 93 pogingen, voor het eerst vanaf pole gestart. „Als ik alles bij elkaar optel was het een mooi weekeinde", keek Verstappen terug. „We hebben alles geprobeerd, maar waren niet snel genoeg."

Voor Hamilton was het de achtste zege in de twaalf races tot nu toe dit seizoen. De wereldkampioen heeft nu 81 overwinningen in de Formule 1 achter zijn naam staan. Teamgenoot Valtteri Bottas kwam niet verder dan de achtste plaats, nadat hij schade had opgelopen na ‘contact’ in de eerste ronde met Hamilton. De derde plaats in Hongarije was voor de Duitser Sebastian Vettel in zijn Ferrari.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Race is voor Verstappen drie ronden te lang
Sluiten