Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Nieuws 1 aug 2019
Leestijd: 1 minuut

‘Pure chocola heeft zelfde effect als cannabis’

Wil je je goed voelen, pak dan gerust nog een beetje extra donkere chocolade. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat mensen die regelmatig donkere chocola eten, minder kans hebben om in een depressie te raken. Dat komt onder andere door ‘het psychoactieve ingrediënt in chocola dat hetzelfde euforische gevoel oproept als cannabis doet’, schrijft DailyMail.

Minder tekenen van depressie

Voor het onderzoek werden meer dan 13.000 mensen ondervraagd over hun chocoladeconsumptie en werden de symptomen van depressie onderzocht. Mensen die vaak donkere chocola eten, leken minder tekenen van een klinische depressie te vertonen. De mensen die juist melkchocolade en witte chocolade aten, vertoonden niet minder symptomen.

Het betekent overigens niet dat pure chocolade de manier is om een klinische depressie te genezen, zeggen de onderzoekers aan University College London. Om erachter te komen of dat een mogelijkheid zou zijn, moeten er nog veel meer onderzoeken worden uitgevoerd.

Euforisch gevoel

Pure chocolade bevat volgens de onderzoekers wel een aantal psychoactieve ingrediënten, waaronder anandamide. Dit stofje zorgt voor een euforisch gevoel dat lijkt op het gevoel dat je van cannabis kunt krijgen. Ook zitten er in deze donkere chocola veel antioxidanten, stofjes die ontstekingen tegengaan. Sommige experts denken dat dit stofje gelinkt kan worden aan depressie.

De conclusie van de wetenschappers in niet waterdicht, zo zeggen ze zelf ook. Door depressie kan de eetlust flink afnemen. Het kan dus zijn dat de mensen die symptomen van depressie vertonen, simpelweg minder eten. En dus ook geen pure chocola.

De onderzoekers laten zelf ook weten dat er ‘een link tussen het eten van pure chocola en depressie’ kan zijn, maar dat verder onderzoek moet uitwijzen of het ook echt kan werken tegen symptomen van depressie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.