Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 5 aug 2019 / 06:09 uur

Protesten zorgen voor verkeerschaos in Hongkong

De protesten maandag in Hongkong zorgen voor verkeerschaos. Duizenden mensen leggen deze dag het werk neer om te protesteren. Betogers blokkeren wegen en hebben ook de metro deels lamgelegd. Op de luchthaven zijn honderden vluchten geannuleerd. De krant South China Morning Post bericht dat veel luchtverkeersleiders zich ziek hebben gemeld.

Actievoerders zijn vandaag ook slaags geraakt met de oproerpolitie. Demonstranten gooiden paraplu’s en andere geïmproviseerde projectielen naar agenten. Die gebruikten op hun beurt pepperspray en traangas.

In de Aziatische metropool wordt al weken gedemonstreerd. De betogers willen hun eisen kracht bijzetten met een grote staking op maandag en nieuwe protesten. Activisten hielden onder meer metrodeuren open om te zorgen dat de wagons niet konden vertrekken.

‘Protesten gevaarlijk’

Volgens leider Carrie Lam van Hongkong zorgen de aanhoudende protesten voor een ‘extreem gevaarlijke situatie’. „De demonstranten proberen Hongkong te vernietigen",  zegt zij in een persconferentie.

De autoriteiten maakten maandag bekend dat sinds 9 juni duizend traangaspatronen en ongeveer 160 rubberen kogels zijn afgevuurd. Ook zijn 420 arrestaties verricht.

De lokale krant South China Morning Post bericht dat maandag nog eens 82 mensen zijn opgepakt. Daarmee zou het totale aantal arrestaties boven de 500 uitkomen.

Wetswijziging

De acties begonnen met protesten tegen een wetsvoorstel om verdachte criminelen uit te leveren aan China. Het ongenoegen is nu gericht tegen het politiegeweld van de afgelopen maanden en de invloed van de Volksrepubliek.

Ook zondag was het weer onrustig in de metropool. De heftigste botsingen vonden plaats in Causeway Bay, een wijk die bekendstaat om zijn luxueuze modewinkels. Duizenden betogers blokkeerden de straten en wierpen blokkades op. De politie antwoordde met traangas.

Onafhankelijk

Hongkong is onderdeel van China, maar er gelden niet dezelfde wetten als in het communistische China. Samen met Macau is Hongkong een ‘Speciale Administratieve Regio van de Volksrepubliek China’. Beide gebieden hebben recht op een eigen economisch systeem en politieke autonomie. Voor Hongkong geldt dit in elk geval tot 2047. China probeert onder de afspraken uit te komen door kleine wijzigingen voor te stellen die aanleiding geven tot protesten.

Reageer op artikel:
Protesten zorgen voor verkeerschaos in Hongkong
Sluiten