Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 30 aug 2019

Politie-inval bij eigenaar ‘gehackte’ donatiewebsite

De politie heeft beslag gelegd op een computer en telefoons van Robert-Jan Mastenbroek, eigenaar van de doneersite Dream or Donate. Mastenbroek haalde de site deze week onverwacht uit de lucht. Een politiewoordvoerder zei dat de spullen zijn meegenomen voor een „oriënterend onderzoek" naar een mogelijk strafbaar feit.

Website gehackt

Op Dream or Donate konden mensen geld inzamelen voor goede doelen, vooral voor medische kwesties. De eigenaar van de website zei dat de website maanden geleden was gehackt en dat hij de site daarom uit de lucht haalde. Door de hack zouden de tellers die bedragen van honderden crowdfundingacties niet meer kloppen. Ten tijde van de hack liepen er nog honderden acties.

Omdat de bedragen niet klopten, heeft Mastenbroek meer geld overgemaakt naar de mensen achter de crowdfundingacties dan dat ze daadwerkelijk hadden opgehaald. Als gevolg had hij geen geld meer over om de andere lopende acties uit de betalen.

Aangifte en claims

Veel initiatiefnemers van inzamelingsacties vrezen dat ze het geld dat is toegezegd via Dream or Donate nooit meer zullen ontvangen, nu de site uit de lucht is. Een aantal gedupeerden kondigde aan aangifte te doen. De politie zei dat de aangiftes die binnenkomen worden geanalyseerd en dat op basis daarvan wordt gekeken of er een strafrechtelijk onderzoek komt.

Ook werd er een oproep gedaan aan mensen die gedupeerd zijn door het stopzetten van de doneersite. Tot vrijdagmiddag heeft die al zestig reacties opgeleverd. De benadeelden claimen gezamenlijk een bedrag van ruim 187.000 euro.

Een van hen is Sjouke Faber. Hij haalde geld op voor het bekostigen van stamceltherapie voor zijn vrouw, die MS heeft. Faber heeft andere benadeelden opgeroepen zich te melden via [email protected], om een beter beeld te kunnen krijgen van het totaalbedrag dat op Dream or Donate is ingezameld, maar niet is uitgekeerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Politie-inval bij eigenaar ‘gehackte’ donatiewebsite
Sluiten