Metro
Metro Nieuws 31 aug 2019 / 06:40 uur

Online gokken is een eitje voor kinderen

Als jongere een gokje wagen op één van de populaire gokwebsites? Niets houdt je tegen. Ondanks het feit dat het voor minderjarigen verboden is om te gokken, is er nergens leeftijdscontrole.

Dit blijkt uit onderzoek van de NOSHet gaat om zowel een aanbieder met een vergunning voor online gokken in Nederland (Toto) en om bedrijven zoals Unibet en Bwin, die zo’n vergunning niet hebben.

‘Bescherming hoogste prioriteit’

De Kansspelautoriteit kwam in 2016 ook al tot de conclusie dat goksites geen effectieve leeftijdscontroles doen, maar legde daarvoor nog nooit boetes op. Toch benadrukt bestuursvoorzitter René Jansen dat het beschermen van jongeren wel degelijk de hoogste prioriteit heeft.

„We delen wel boetes uit aan sites zonder vergunning, maar doen dat vanwege het feit dat ze zich überhaupt richten op de Nederlandse markt. Dat mag niet”, zegt hij tegen de NOS. „En daarmee beschermen we ook zo veel mogelijk de jongeren die er spelen.”

Floor van Bakkum van verslavingszorginstelling Jellinek vindt het moeilijk te begrijpen. „Ik ging ervan uit dat er goed gecontroleerd zou worden. Dat blijkt nu niet zo te zijn. Dat vind ik heel zorgelijk."

Kamervragen

Kamerlid Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie gaat minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) Kamervragen stellen over het gemak van gokken voor jongeren. „Met oog op de nieuwe wetgeving die online gokken legaliseert is het nog meer van belang dat de Kansspelautoriteit optreedt tegen online gokbedrijven die de wet overtreden en minderjarigen laat gokken op hun site. Ik wil dat online gokbedrijven die dit doen hun vergunning verliezen," aldus Van der Graaf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Online gokken is een eitje voor kinderen
Sluiten