Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 aug 2019
Leestijd: 1 minuut

OM wil bijna miljoen euro van ex-Hells Angel

Ruim negen ton eist het Openbaar Ministerie van voormalig Hells Angels-kopstuk Harry S. De 61-jarige S. werd in 2014 door de rechtbank veroordeeld voor witwassen in het zogeheten afpersingsproces Briard tot een celstraf van zes maanden. In het daaropvolgende ontnemingsproces donderdag in de Rotterdamse rechtbank eiste het OM geld terug dat uit de misdrijven is verkregen.

Berekening klopt niet

Volgens het OM heeft S. ‘heel veel onverklaarbaar’ vermogen en zwijgt hij als daar vragen over gesteld worden. „Wij hebben hem vaak om opheldering gevraagd, maar iedere keer beroept hij zich op zijn zwijgrecht", zei de officier van justitie.

S. en zijn advocaat lieten weten dat de berekening van justitie niet klopt. Zo wordt er volgens de advocaat uitgegaan van een verkeerd beginsaldo en worden allerlei posten op het conto van S. geschreven. „Hij schoot bijvoorbeeld een vakantie voor, maar kreeg dat geld later weer terug. Daar houdt het OM geen rekening mee." De voormalige baas van de Amsterdamse motorclub slaakte af en toe een diepe zucht en hoorde het verhaal van de officier van justitie met over elkaar geslagen armen aan.

De rechtbank doet op 26 september uitspraak.

Door de rechter verboden

S. maakte deel uit van een groep verdachten die in 2012 werd opgepakt wegens onder andere afpersing uit naam van de inmiddels door de rechter verboden motorclub Hells Angels. De Amsterdammer werd ruim vijf jaar geleden veroordeeld tot zes maanden cel, er was zeven jaar tegen hem geëist.

Medeverdachte Donald G. kreeg een celstraf van 30 maanden. Tegen hem was tien jaar cel geëist. G. werd vorig jaar in Spanje opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van ‘onderwereldbankier’ Willem Endstra, maar kort daarna werd hij weer op vrije voeten gesteld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.