Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 aug 2019
Leestijd: 1 minuut

‘No-dealbrexit zorgt voor voedselschaarste’

Groot-Brittannië zal na een no-dealbrexit te maken krijgen met grote tekorten aan voedsel, brandstof en medicijnen. Dat staat in officiële regeringsdocumenten die naar de Britse krant The Sunday Times zijn gelekt.

Grenscontroles

De Britse regering verwacht dat tot 85 procent van de vrachtwagens die gebruik maken van de Kanaaltunnel „mogelijk niet klaar zijn" voor de Franse douane. Dat betekent dat de verstoringen in de havens zeker drie maanden zouden kunnen duren totdat de doorstroom verbetert.

De Britse overheid denkt dat een harde grens tussen de Britse provincie van Noord-Ierland en de Republiek waarschijnlijk zal zijn. Dit omdat de huidige plannen om wijdverspreide controles te vermijden, niet kunnen worden gehandhaafd.

Volgens de documenten gaat het om de meest waarschijnlijke gevolgen van een no-dealbrexit en zijn de bevindingen in het rapport niet het zogenoemde ‘worstcasescenario’.

‘Parlement kan Brexit niet tegenhouden’

De Britse krant Daily Telegraph meldde eerder al dat premier Boris Johnson komende week aan Europese leiders zal vertellen dat het parlement van zijn land de brexit niet kan tegenhouden.

Naar verwachting zal Johnson zijn Europese collega’s duidelijk maken dat ze twee maanden de tijd hebben om tot een voor de Britten acceptabele vertrekovereenkomst te komen. Lukt dit niet dan volgt volgens Johnson een no-dealbrexit op 1 november.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.