Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 24 aug 2019 / 20:29 uur

NASA onderzoekt eerste geval van spacecrime

Spacecrime. Het klinkt als iets futuristisch, maar er is mogelijk een eerste zaak op handen. Ruimtevaartorganisatie NASA onderzoekt momenteel de situatie.

Bankaccount gehackt

De misdaad zou gepleegd zijn door de astronaut Anne McClain. Terwijl ze zich op het ISS-ruimtestation bevond, zou ze het bankaccount van haar voormalige vrouw gehackt hebben, zo meldt The New York Times.

Als dit waar blijkt, is het voor zover bekend de eerste misdaad die er gepleegd is in de ruimte. McClain geeft zelf toe dat ze op het account is geweest, maar dat dit niet op illegale wijze gebeurd is.

Volgens haar advocaat wilde ze alleen controleren of de familiefinanciën nog op orde waren, omdat er binnenkort een medische procedure betaald moest worden voor hun zoon. „Ze ontkent ten zeerste dat ze iets ongeoorloofds heeft gedaan", aldus de advocaat.

Wetgeving

Er zijn momenteel vijf ruimtevaartorganisaties met toegang tot het ISS, die van de VS, Japan, Canada, Rusland en een overkoepelende Europese. Zolang astronauten voor hen werken vallen ze in de ruimte onder de wetgeving van het land dat ze vertegenwoordigen. Het is nog onduidelijk hoe dat gaat werken wanneer de eerste toeristen naar de ruimte trekken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
NASA onderzoekt eerste geval van spacecrime
Sluiten