Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 aug 2019
Leestijd: 1 minuut

Nabestaanden gedode militair willen genoegdoening

Nabestaanden van de in januari 2008 in Uruzgan door ‘friendly fire’ omgekomen militair Aldert Poortema (22) eisen dat het ministerie van Defensie gemaakte fouten erkent en genoegdoening biedt.

Dat bevestigt hun advocaat Sébas Diekstra naar aanleiding van berichtgeving door De Telegraaf. Hierin wordt genoemd dat uit documenten die eerst staatsgeheim waren, blijkt dat er grote fouten zijn gemaakt bij de operatie. Hierdoor kwamen Poortema en zijn collega-militair Wesley Schol om het leven.

Verantwoordelijk voor incident

„Op basis van de informatie die zij nu hebben zijn de ouders van mening dat de dood van hun zoon voorkomen had kunnen en moeten worden", zegt Diekstra. De ouders houden het ministerie van Defensie verantwoordelijk voor het fatale incident en oriënteren zich op juridische stappen. Ze geven aan wel open te staan voor een gesprek met het ministerie.

Niet op hoogte van claim

Een woordvoerder namens Defensie zegt daartoe bereid te zijn. „Wij hebben altijd contact onderhouden met de families en nabestaanden, ook van andere betrokkenen. Als de familie van Poortema dit aan de orde wil stellen in ons volgende gesprek, dan is dat ook het onderwerp. Dan horen we graag wat de familie graag wil." Defensie zegt niet op de hoogte te zijn van een formele claim van de nabestaanden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.