Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 25 aug 2019
Leestijd: 1 minuut

Mogelijk zomersmog in zuiden en midden van het land

Woon je in het zuiden of midden van het land? Denk er dan eens over na om tóch een middagje binnen te blijven, ondanks het lekkere weer.

Het RIVM waarschuwt dat de kwaliteit van de lucht zondag in het zuiden en midden van Nederland slecht kan zijn als gevolg van smog door ozon. Mensen die hier gevoelig voor zijn, kunnen maar beter binnen blijven en zware lichamelijke inspanning beperken, aldus het instituut.

Smog

Smog ontstaat bij grote hoeveelheden verontreinigende stoffen, zoals stikstofoxiden. Deze worden door zonlicht omgezet in ozon. In delen van het zuiden en midden van het land liepen de temperaturen zondag aan het begin van de middag op tot boven de 30 graden.

Smog door ozon kan leiden tot klachten. Denk hierbij aan hoesten, kortademigheid, verergering van astmaklachten en een slechtere longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog.

Kijk maandag en dinsdag ook uit, ook dan schat het RIVM in dat de kans op smog in het zuiden en midden van Nederland groot is. Op die dagen worden namelijk ook tropische temperaturen verwacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.