Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 15 aug 2019 / 08:23 uur

Minder sportclubs, wel meer golf en atletiek

De hoeveelheid sportclubs waar gegolfd kan worden is toegenomen. Ook bij wielrennen en atletiek is er sprake van een toename van het aantal clubs. Daar staat tegenover dat het aantal overige sportclubs is afgenomen.

Driekwart van de verenigingen omschrijft de eigen financiële positie als (zeer) gezond. Dat staat in een cijferoverzicht over sportverenigingen vanaf het jaar 2000, gemaakt door het Mulier Instituut.

Aantal lidmaatschappen

Nederland telt tussen de 24.000 en 28.000 sportverenigingen. Ze zijn niet allemaal aangesloten bij een van de lidorganisaties van NOC*NSF. Bij voetbal, volleybal, sjoelen en biljarten is het aantal verenigingen sinds 2003 afgenomen.

De voetbalbond is op basis van het aantal lidmaatschappen de grootste bond, en ook als het om aantal verenigingen gaat. In totaal telde de KNVB in 2017 ruim 1,2 miljoen leden en 3060 verenigingen. De vijf grootste bonden qua lidmaatschappen zijn voetbal, tennis, vissen, golf en gymnastiek.

Biljart

Op basis van het aantal verenigingen behoort biljart tot de top 5 van bonden, met ruim 1200 verenigingen en 32.000 leden. Een biljartvereniging telt gemiddeld 25 leden, een voetbalclub gemiddeld 398.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Minder sportclubs, wel meer golf en atletiek
Sluiten