Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 24 aug 2019 / 08:30 uur

Migranten Ocean Viking aangekomen op Malta

De 356 migranten van het reddingsschip Ocean Viking zijn op Malta aangekomen. Met een patrouilleschip van het Maltese leger zijn ze vrijdagavond laat aan land gezet. Daar zijn ze ontvangen door de Maltese immigratiedienst.

Nergens aanleggen

De vluchtelingen werden twee weken geleden door de Ocean Viking voor de kust van Libië uit de Middellandse Zee opgepikt. Het schip van SOS Méditerranée en Artsen zonder Grenzen kreeg vervolgens geen toestemming om ergens aan te leggen.

Pas vrijdag kondigde de premier van Malta, Joseph Muscat, aan dat de Afrikaanse vluchtelingen op Malta aan land mochten. Dat deed hij nadat zes Europese landen hadden toegezegd de 356 migranten op te nemen. Ze mogen niet op Malta blijven, maar worden opgenomen door Frankrijk, Duitsland Ierland, Luxemburg, Portugal en Roemenië.

Dankbaar

Eurocommissaris Dimistris Avramopoulos, die verantwoordelijk is voor migratie, bedankte de Maltese premier vrijdag avond via Twitter. „We zijn Malta dankbaar voor de solidariteit en Europese aanpak", schreef hij. Ook Artsen zonder Grenzen en hulporganisatie SOS Méditerranée, de eigenaar van het schip dat vaart onder Noorse vlag, bedankte Malta.

Lampedusa

Eerder werd de Ocean Viking al geweigerd door Italië. Dat land stond deze wel toe dat migranten van het schip Open Arms van boord gingen op het Italiaanse eiland Lampedusa. Dat gebeurde omdat de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken onder druk was komen te staan vanwege zijn harde lijn wat betreft migranten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Migranten Ocean Viking aangekomen op Malta
Sluiten