In het nieuws

Michael Abspoel is dé stem van Man Bijt Hond

Michael Abspoel is behalve de stem, ook onder meer programmamaker én muzikaal theatermaker

Foto van 'Iris Hermans'

26 AUG 2019

Het programma waarin menig vorkje wordt geprikt met en aangebeld bij ‘de gewone Nederlander’ is terug. Michael Abspoel a.k.a. dé stem is blij, ,,maar we moeten het nog wel waarmaken, de verwachtingen zijn hoog gespannen.”

We gaan het doen!

Hij klinkt precies zo als op televisie! is het eerste wat door je hoofd schiet als je Michael Abspoel door je telefoon hoort. ,,Goedemorgen... Of al goedemiddag eigenlijk”, zegt de stem die menig televisiekijker uit duizend-en-een zou herkennen. Het is een over twaalf en aan de telefoon hangt de man wiens stem bij velen nog in de oren nagalmt, nadat het in 2015 vijf over twaalf was voor Man Bijt Hond (KRO-NCRV).

‘Wat jammer dat het is gestopt!’ en ‘Het moet echt weer terug, hoor.’ Als hij voor alle keren dat hij zoiets hoorde een euro zou hebben gekregen, had hij inmiddels een Tibetaanse Mastiff kunnen kopen. Toch reageerde hij niet meteen vol optimisme toen SBS6 hem benaderde. ,,Ik vroeg me af of we de oude Man Bijt Hond nieuw leven in zouden blazen of dat het meer het reanimeren van een vuilnisbakkenrasje zou worden.” Dat eerste dus, garandeerde SBS6 en toen ook vele oud-collega’s enthousiast reageerden, wist dé stem: we gaan het gewoon weer doen!

Vanaf maandag elke werkdag te zien op SBS6

Gekkie tot grijze muis

Bij mensen aanbellen, de Babbelbox, groot nieuws klein maken en regionaal nieuws juist sterk uitvergroten (,,nog meer dan Hart van Nederland”), ook anno 2019 zijn deze onderdelen weer vaste prik. Die herkenbaarheid is belangrijk, stelt Abspoel die behalve de stem ook programmamaker was (en is). Dat betekent overigens niet dat er geen ruimte is voor nieuwe items, ,,en we gaan ook op bezoek bij mensen uit het Man Bijt Hond-verleden, kijken hoe het nu met ze gaat.”

De kracht zit hem in het in ere houden van paradijsvogel tot gekkie en grijze muis. Iedereen serieus nemen, op een luchtige manier. ,,We interviewen niet, maar we lullen met mensen op een normaal niveau. Vergelijk het met het gesprekje dat je hebt met iemand bij de tramhalte en waar je in vijf minuten soms iemands hele levensverhaal hoort. Als je elkaar gedag zegt, weet je dat je hem of haar misschien nooit meer terugziet en dat is prima. Dat ene moment van verbinding kan al zo veel betekenen.”

Kabouters en Nel

Nel Veerkamp werd een cultheld, en is nog altijd een begrip, niemand die tijgerprint zo kon dragen als zij. / ANP Rick Nederstigt

Dat achter alles een verhaal schuilt, weet Abspoel als geen ander. Dan klopten ze aan bij een fervent kabouterverzamelaar, maar ging het uiteindelijk over de man die in zijn jeugd tegen kabouters praatte om zijn gezinssituatie te ontvluchten. ,,Maar het was ook vaak genoeg juist heel vrolijk.” Nel Veerkamp zit natuurlijk wel in zijn hart, beaamt hij. ,,We belden per toeval aan op een woonboot en zagen haar op de computer patiencen met een sjekkie erbij, terwijl ze naar de vrachtwagens op de A1 keek en deze telde.” Pracht van een mens, vond hij, ,,Ze werd een cultfiguur. Twee maanden later was er een fandag voor haar op het Westergasterrein en werd Nel Veerkamp het toonbeeld van hoe een doodnormaal iemand bekend kan worden.”

Viral

Als programmamaker is hij misschien wel het meest trots op die kleine persoonlijke pareltjes die je van tevoren nooit zag aankomen. De mensen met de spruitjes in het vergiet en de bal gehakt in de pan. ,,Vier minuten later wisten we alles over hun incestverleden. Ik vind het nog steeds zo bijzonder hoe open mensen durven te zijn bij ons.” Van rouwverwerking tot emigratie: alles kwam en komt ook nu weer voorbij. En natuurlijk ‘het rariteitenkabinet en gekkigheid’, ,,dat blijft het meest hangen.” Of gaat zelfs de wereld over, want ze knippen alles in stukjes op en posten het online. Vele gingen al viral, ,,Zo is de lachende man zelfs tot in Japan ondertiteld te zien en ook jonge mensen die tv maar suf vinden, omarmen het op deze manier.”

Kijker bepaalt

Er zit nu een reclameblokje in, verder verandert er niets. ,,SBS6 is een zender die probeert dicht bij de mensen te staan en Man Bijt Hond past daar dus goed. De publieke omroep moet zich ook echt niet teveel op de borst kloppen van ‘kijk ons nou eens anders zijn dan de commerciële’.” De verwachtingen zijn hoog gespannen, merkt hij, ,,maar we moeten het nog wel waarmaken. Het is de kijker die uiteindelijk bepaalt en ik denk niet dat het die iets uitmaakt op welke zender het wordt uitgezonden, maar wel of het kan voldoen aan de standaard die we hebben gelegd. Zo ja, dan geloof ik dat Man Bijt Hond een goede kans van slagen heeft.”

In het theater én gouden stem tip

Een stem (en man) uit miljoenen

In 2015 stopte het geliefde programma dat toen zestien seizoenen telde. Stilgezeten heeft Michael Abspoel sindsdien allesbehalve. Na nog een jaar televisiewerk besloot hij gehoor te geven aan zijn grote droom -hij wilde als kleine Michael altijd al acteur worden- en zo in de voetstappen van zijn voorvaderen (op) te treden. Het theater lonkte en de afgelopen twee jaar gaf hij door heel Nederland acte de presence in zijn muzikale eerbetoon aan Jacques Brel en ook in zijn nieuwe show over Charles Aznavour, die binnenkort te zien is, zijn het Franse chansons die de klok slaan.

Zijn stem met het karakteristieke timbre, waar je als luisteraar geen genoeg van kunt krijgen en waarmee hij op vriendelijk verzoek al menig voicemail mee heeft ingesproken, behoeft niet veel onderhoud, verklapt Abspoel, maar hij heeft wel een gouden tip voor iedereen die weleens schor is of verkouden, ,,of te veel gezopen heeft de avond ervoor.” Water, honing en troebel appelazijn. ,,Even mengen en gorgelen maar, het lost alles op je stembanden op en je klinkt weer helemaal helder.”

Man Bijt Hond is vanavond om 19.30 uur te zien bij SBS6.

Metro sprak ook met Jan Peter Pellemans, dé stem van Lingo.


Netflix en Nickelodeon werken samen voor spin-off Spongebob

Afbeelding ter illustratie. / Screenshot YouTubekanaal Nickelodeon UK

Foto van 'Elselotte Smink'

13 MIN

Zijn jullie er klaar voor kinderen? Nickelodeon en Netflix hebben de handen ineen geslagen voor een exclusieve spin-off van 's werelds meest geliefde spons. 

De seriegiganten hebben voor meerdere jaren een samenwerkingscontract getekend. Nickelodeon gaat naast de spin-off nieuwe films en series maken voor de streamingdienst, op basis van bestaande personages.

Octo Tentakel


Rapper Waka Flocka bant Nederland om Zwarte Piet

Rapper Juaquin James Malphurs. / Screenshot Instagram @wakaflocka

Foto van 'Metro'

1 UUR

Rapper Waka Flocka Flame is helemaal klaar met Nederland. Hij wil niet meer optreden totdat Zwarte Piet uit het straatbeeld is verdwenen en is afgeschaft. 

In een Instagrampost laat de rapper weten ‘teleurgesteld’ te zijn in Nederland. „Dit doet pijn.”

Niet te geloven


Dagvaardingen om discriminatie bij sintintocht

Afbeelding ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Het Openbaar Ministerie gaat 23 dagvaardingen versturen aan mensen die zich vorig jaar bij de sinterklaasintocht in Amstelveen schuldig zouden hebben gemaakt aan dreigementen, opruiing of discriminatie via Facebook.

Tijdens de plaatselijke intocht waren via een livestream demonstranten te zien van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Onder die beelden werden veel negatieve reacties geplaatst over de demonstranten en de journaliste die ze plaatste, Clarice Gargard. Die deed daarvan aangifte.

Niet beschermd


Likeability of5

Stervende baas vindt onderdak voor zijn viervoeter en beste vriend

Zino op het station. / Eigen foto

Foto van 'Elselotte Smink'

3 UUR

Wanneer een baasje terminaal ziek wordt, is dit voor een hond minstens net zo verdrietig. De situatie uitleggen kan niet, en goed afscheid kunnen nemen is dus belangrijk. 

De Belgische terminaal zieke Peter (55) is dan ook erg blij dat hij aan de Nederlanders Pedro en Kelly een huis heeft gevonden voor één van zijn honden.

'Zino blijft bij ons'


love
user_f9f4c06216ea4b998552fadce06c9d81b4cf96ca_avatar

Door politie neergeschoten vrouw (48) overleden aan verwondingen

Afbeelding ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

De 48-jarige vrouw die woensdag door de politie werd neergeschoten in Alkmaar is aan haar verwondingen overleden. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Agenten zagen zich genoodzaakt de vrouw op de Priemstraat neer te schieten omdat ze de aanwijzingen van de politie niet opvolgde.

Vernielingen


Het wordt een waterkoude Sinterklaasintocht

Handschoenen zijn zaterdag geen overbodige luxe. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:07

Ga je aankomende zaterdag naar de intocht van Sinterklaas? Dan kun je je maar beter warm inpakken. 

Het belooft waterkoud te worden. 's Middags wordt het amper 6 graden bij de landelijke intocht in Apeldoorn. Gelukkig wordt het volgens Weeronline geen volledig verregende dag.

Gevoelstemperatuur lager


Aantal verkeersdoden op kruispunten neemt toe

Fietsers op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:35

Er vallen meer verkeersdoden op kruispunten. Vorig jaar telde de politie maar liefst 172 dodelijke ongevallen.

Dat zijn er 25 meer dan in 2016 en 15 meer dan in 2017. Daarnaast waren er de afgelopen drie jaar bijna 16.000 ongelukken op kruispunten, waarbij mensen gewond raakten. Dat gold vooral voor fietsers.

Dat blijkt uit een analyse van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws op basis van gegevens van politie en Rijkswaterstaat over ruim 250.000 ongelukken in de afgelopen drie jaar. Meer dan 60.000 daarvan vonden plaats op kruispunten. 476 van die ongevallen bleken fataal.


‘Geld Nacht van de Vluchteling maakt echt verschil’

‘Geld Nacht van de Vluchteling maakt echt het verschil’

Melissa Drost bezocht Myanmarezen in hun school. In eigen land was les krijgen voor de kinderen onmogelijk geweest.

In samenwerking met de Nacht van de Vluchteling

VANDAAG, 07:15

Als nieuw gezicht van de Nacht van de Vluchteling bezocht actrice Melissa Drost in Thailand deze week vluchtelingen uit Myanmar.

„Ik zou het elke deelnemer aan de Nacht van de Vluchteling gunnen om met eigen ogen te zien wat je met het inzamelen van geld voor vluchtelingen betekent.” Melissa Drost, net uit het vliegtuig, is er op Schiphol nog vol van. De actrice (nu Sjors in Goede, Tijden Slechte Tijden en eerder Soldaat van Oranje) werd deze week gepresenteerd als het nieuwe gezicht van de Nacht van de Vluchteling. Samen met organisator Stichting Vluchteling zet Melissa, die ‘de Nacht tweemaal als deelneemster volbracht, zich in voor mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog en conflict. Tijdens de elfde editie van de Nacht van de Vluchteling (zie onderaan) wordt al wandelend in het holst van de nacht geld opgehaald voor noodhulp.

‘Geld Nacht van de Vluchteling maakt echt verschil’

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avataruser_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avatar

+1


Wereld diabetes dag: misverstand van zaken en doorbraken

Wereld Diabetesdag: misverstand van zaken en doorbraken

Er worden stappen gezet, maar qua begrip over diabetes valt er nog veel te winnen. Foto: Getty

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 05:57

Donderdag 14 november is het Wereld Diabetesdag. In het leven geroepen in 1991 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Internationale Diabetes Federatie want de situatie rond de ziekte was alarmerend, hoe hangt die vlag er nu bij?

Mogelijk vaccineren we onze baby’s over tien jaar tegen suikerziekte, vooralsnog is diabetes type 1 nog steeds dodelijk als je even niet oplet. De wetenschap is ver gevorderd in de afgelopen vijftig jaar maar we zijn er nog lang niet.

Complicaties


Facebook verwijderde miljoenen berichten.

Facebook verwijderde miljoenen berichten

Facebook verwijderde miljoenen berichten. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Facebook heeft de voorbije maanden tientallen miljoenen berichten van zijn platforms verwijderd. In de berichten was sprake van schending van de voorwaarden.

Het ging dan om zaken als kinderporno, verkoop van drugs en terrorisme. Ook werden 1,7 miljard nepaccounts verwijderd.

Facebook kwam woensdag, zoals iedere zes maanden, met het rapport naar buiten. Voor het eerst werden data over Instagram los gemeld. Facebook, dat de laatste tijd nogal onder vuur kwam te liggen vanwege het schenden van privacyregels, wordt volgens topman Mark Zuckerberg onterecht bekritiseerd omdat het de aantallen van de verwijderde berichten openbaart.


Afzettingen na een inval door politie bij het woonwagenkamp aan de Osse Hoogheuvelstraat.
Likeability of5

Politie vindt wapens en drugs in woonwagenkamp

Afzettingen na een inval door politie bij het woonwagenkamp aan de Osse Hoogheuvelstraat. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een woonwagenkamp en andere plekken in en rondom het Brabantse Oss heeft de politie woensdag automatische vuurwapens, harddrugs, geld en mogelijke explosieven gevonden. 

De actie gericht op een crimineel familienetwerk onder de naam Operatie Alfa is voor de rest van de dag opgeschort en gaat donderdag verder. Het kamp wordt bewaakt, de bewoners zijn elders ondergebracht.

Criminele organisatie


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Het kabinet presenteert stikstofmaatregelen.
Likeability of5

Minder beschermde natuur ineens toch optie

Het kabinet presenteert stikstofmaatregelen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het verminderen van het aantal beschermde natuurgebieden in Nederland is geen optie. Dat maakte het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vorige maand nog stellig duidelijk.

Nu wil het kabinet daar toch over gaan praten in Brussel. Het wil 'kijken naar de manier waarop we met natuur omgaan'. „Zo kan bijvoorbeeld de kwaliteit van sommige kleine Natura 2000-gebieden door hun omvang en ligging structureel zwak zijn en blijven", staat in de brief over het stikstofbeleid die drie ministers, onder wie Carola Schouten (Landbouw), woensdag naar de Tweede Kamer stuurden.

Wetenschappelijke fout


love
user_1d8be3fad14914e32af02f86df8a8841cba26ab0_avatar

Verbazing en ongeloof om vrijwilligersvacature Songfestival

Verbazing en ongeloof om vrijwilligersvacature Songfestival

Foto: Koen van Weel / ANP

Foto van 'Quincy Brouwer'

GISTEREN

De eerste vacature voor vrijwilligers voor het Eurovisiesongfestival doet veel stof opwaaien op social media. Voor de baan moet je 2,5 week fulltime beschikbaar zijn, reiskosten worden niet vergoed.

De eerste vacature voor het Songfestival kwam woensdag online. Het bericht zorgde meteen voor ophef op het internet. De verontwaardiging komt vanwege de hoge eisen die de organisator van het festival stelt. Die staan in schril contrast met wat je ervoor terugkrijgt.

Festival met miljoenenbudget


Demonstranten van de actiegroep 'Kick Out Zwarte Piet' voeren actie tijdens een Sinterklaasfeest in Ahoy.
Likeability of2

Meer demonstranten naar Den Haag voor demonstratie tegen Zwarte Piet

Demonstranten van de actiegroep 'Kick Out Zwarte Piet' voeren actie tijdens een Sinterklaasfeest in Ahoy. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het is zeer waarschijnlijk dat aanstaande zaterdag bij de intocht van Sinterklaas in Den Haag meer mensen tegen Zwarte Piet komen demonstreren dan aanvankelijk werd gedacht. 

Dat is 'het concrete beeld' dat waarnemend burgemeester Johan Remkes heeft. Aanleiding is de aanval vrijdag op een vergadering van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). „Het solidariseert als op deze wijze een aanslag op je gepleegd wordt. Die tendens zien we", verklaart Remkes.

Demonstreren langs de route


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_f9f4c06216ea4b998552fadce06c9d81b4cf96ca_avatar

Nog een partij cocaïne gevonden in Rotterdam
Likeability of5

Nog een partij cocaïne gevonden in Rotterdam

Nog een partij cocaïne gevonden in Rotterdam. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In de Rotterdamse haven is afgelopen zaterdag niet alleen een partij van 300 kilo cocaïne, maar ook een van 660 kilo onderschept. 

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigde woensdag de berichtgeving hierover in De Telegraaf.

Koffiebalen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Start openbare zittingen over afzetting Donald Trump.

Start openbare zittingen over afzetting Donald Trump

Start openbare zittingen over afzetting Donald Trump. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De commissie Inlichtingen van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is begonnen met een reeks openbare hoorzittingen in het kader van de pogingen van Democraten om president Trump af te zetten.

Tijdens de zittingen worden in beginsel geen nieuwe feiten naar voren gebracht, maar worden de getuigen die al achter gesloten deuren zijn gehoord, nu in het openbaar ondervraagd.

Misbruik van macht


Backpacken tijdens bosbranden in Australië

Backpacken tijdens bosbranden in Australië

Foto van 'Julia Osendarp'

GISTEREN

Inwoners en reizigers in Australië beleven spannende dagen door de bosbranden aan de oostkust. De Nederlandse Angela, Justine en Myrna zitten momenteel aan de andere kant van de wereld en maken de bosbranden van dichtbij mee.

Dit is de heftigste brand waar het land ooit mee in aanraking is gekomen en in de staten New South Wales en Queensland is deze week de noodtoestand uitgeroepen. Autoriteiten zijn bang voor slachtoffers omdat de droge weersomstandigheden verslechteren. De brandweer van New South Wales vreest dat de branden nog weken kunnen duren. Volgens de voorspellingen is er voorlopig nog geen regen op komst.

Stervende koala’s


Premier Mark Rutte en minister Carola Schouten (Landbouw) ontvangen vertegenwoordigers van de agrarische sector op het Catshuis voor een gesprek over stikstof en PFAS.

Boeren voeren emotioneel gesprek met Rutte

Premier Mark Rutte en minister Carola Schouten (Landbouw) ontvangen vertegenwoordigers van de agrarische sector op het Catshuis voor een gesprek over stikstof en PFAS. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Premier Mark Rutte en minister Carola Schouten (Landbouw) voerden woensdag een ‘emotioneel’, ‘uitstekend’ en ‘persoonlijk’ gesprek met de afgevaardigde boeren. Ze voelen zich naar eigen zeggen gehoord, hoewel beloftes van het kabinet uitbleven.

Rutte had de boeren uitgenodigd om over de stikstofproblematiek te komen praten op het Catshuis, de ambtswoning van de premier. Tijdens het gesprek liepen de emoties hoog op. „Ik moest ook een traantje laten", zegt melkveehouder Gerben Koot.

Goed gevoel