Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 aug 2019
Leestijd: 1 minuut

Metershoog beeld van Trump zorgt voor commotie

Het is onrustig in het Sloveense dorp Sela pri Kamniku. De komst van een acht meter hoog beeld van de Amerikaanse president Donald Trump heeft de rust verstoord. Het kunstwerk wordt zaterdag pas officieel onthuld, maar lokt nu al boze reacties uit. Afgelopen week probeerde een man het omver te rijden met een tractor.

In de hens

Het gaat om een enorme houten beeltenis van Trump, uit de koker van architect Tomaz Schlegl. De man wil een statement maken over populisme. In het kunstwerk zit een mechanisme waarmee Trump zowel vriendelijk als „heel erg eng" kan kijken. Dat moet de hypocrisie van populisten symboliseren. Elders in het land is ook al een beeld geplaatst van first lady Melania, die uit Slovenië komt.

Metershoog beeld van Trump zorgt voor commotie
/ ANP

Niet iedereen is gecharmeerd van het beeld van de vriendelijk/heel enge president. Sommige omwonenden klagen over landschapsvervuiling. Anderen zijn volgens de architect wel heel enthousiast en hebben zelfs geholpen bij de bouw.

‘Gelukkig’ hoeven omwonenden niet lang naar het beeld te kijken. De eigenaar van het land waar de houten Trump staat, heeft onder druk van andere dorpelingen besloten dat het beeld maar twee maanden mag blijven staan. Daarna wordt het in brand gestoken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.