Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 14 aug 2019 / 14:16 uur

Meer onderzoek naar ‘Facebookmishandeling’

Er komt nader onderzoek in de zaak tegen Bilal B. Hij wordt ervan verdacht zijn 8-jarige neefje te hebben mishandeld en de livebeelden daarvan op Facebook te hebben gezet. De politierechter bepaalde woensdag ook dat wegens de zwaarte van de zaak niet hij, maar drie rechters de zaak uiteindelijk moeten behandelen. Dat zal pas over enkele maanden gebeuren. B. blijft voorlopig in de cel.

Mishandeling

B. (27) werd in de nacht van 3 op 4 augustus in de woning van zijn ouders in Leiden opgepakt, nadat de politie meldingen had ontvangen over de live uitgezonden mishandeling van het jongetje. Het kind sliep op de zolder van het huis. Daar zou B. hem hebben geschopt, geknepen, geslagen en bovenop hem zijn gesprongen. Op de beelden zou te zien en te horen zijn dat het jongetje schreeuwt en huilt.

Uitgebreid strafblad

Een psycholoog en een psychiater zullen B. onderzoeken en daarover rapporteren. B. heeft een uitgebreid strafblad, met veel geweldsfeiten. Ook constateerde de rechter dat B. problemen heeft met alcohol. Er is sprake van een „uitermate zorgelijke ontwikkeling" in B.’s gedrag, constateerde de rechter, ook vanwege het aspect van het livestreamen van zijn gewelddadige handelen. Hoe het zover heeft kunnen komen, moet „tot op de bodem worden uitgezocht".

Ziek gedrag

„Heel veel mensen zouden zeggen: dit is ziek gedrag", stelde de rechter. „En dat u dat dan ook nog op Facebook zet. Ik moet u zeggen: die reactie begrijp ik wel. Het roept veel vragen op over wat er zich allemaal in uw bovenkamer afspeelt."

B. verklaarde zich bereid aan een gedragskundig onderzoek mee te werken, maar spreekt de beschuldigingen tegen. In het nadere onderzoek zal de politie hem met de Facebookbeelden confronteren. Hij heeft deze nog niet gezien, bleek op de zitting.

Het Openbaar Ministerie schatte aanvankelijk in de zaak snel te kunnen afdoen bij de politierechter. Gaandeweg bleek deze toch gecompliceerder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meer onderzoek naar ‘Facebookmishandeling’
Sluiten