In het nieuws

JP houdt ervan als kandidaten het ‘m moeilijk maken

Lingo, en ook JP, vanavond terug op de buis

Vanavond keert Lingo, na vijf jaar afwezigheid, terug op tv. Het programma verschuift van de publieke omroep naar de commerciële. Foto: Annoeska Philips | Talpa Pers.

Foto van 'Amarins de Boer'

26 AUG 2019

Het nieuwe tv-seizoen staat op het punt van beginnen. Of nou ja, nieuwe? Meerdere ‘oude’ programma’s keren terug op tv. Zo starten maandag twee tv-klassiekers: Lingo en Man Bijt Hond. Uiteraard mét bijbehorende, herkenbare stem.

Hij was jarenlang de ‘stille’ kracht van Lingo. Jan Peter Pellemans (57), beter bekend als JP, hóórt bij het taalspelletje, vond ook John de Mol. En dus maakt niet alleen het spelprogramma zijn rentree op de buis, maar ook ‘JP’ zelf. „Dat Lingo terugkeert is fantastisch!”

Vijfentwintig jaar was Lingo vaste prik op de publieke zender. Eerst op NPO 1, later werd dat NPO 2, de verandering die het programma de das omdeed. De kijkcijfers vielen tegen en Lingo verdween van de buis.

Verdrietig

Jan Peter Pellemans was sinds 2004 betrokken bij Lingo. Toen het programma vijf jaar geleden moest stoppen, hakte dat er zowel bij JP als presentatrice Lucille Werner flink in. „Lucille en ik waren daar zo verdrietig van”, blikt Pellemans nu terug. Zijn stem is herkenbaar uit duizenden, zelfs aan de telefoon klinkt het alsof hij nu gaat zeggen dat een bepaald woord wel (of niet) in het woordenboek staat. „Iedere keer als ik met Lucille sprak, hadden we het er wel even over hoe ontzettend jammer het is dat er geen taalprogramma meer op tv is. Spelenderwijs leer je zoveel. En zoals onze koningin Máxima ooit zei: ‘Taal verbindt ons allemaal’.”

De dag voordat Talpa bekendmaakte dat Lingo terugkeert bij SBS, werd Pellemans gebeld. „Ze wilden me op de hoogte brengen en polsten ook of ik interesse had om er weer bij te zijn. Dat was fantastisch nieuws. We hebben een afspraak gemaakt en toen ik hoorde over de nieuwe spelregels heb ik meteen ‘ja’ gezegd.”

Het was direct duidelijk dat Lucille Werner niet kon terugkeren, omdat zij eind vorig jaar de overstap heeft gemaakt van SBS naar KRO-NCRV. „Lucille heeft daarover no hard feelings”, zegt Pellemans. Jan Versteegh volgt haar op. „Ze heeft een klik met Jan en wenst hem alle succes.”

JP houdt ervan als kandidaten het ‘m moeilijk maken

Jan Versteegh volgt Lucille Werner op en wordt de nieuwe presentator van het spelprogramma Lingo. Foto: Annoeska Philips | Talpa Pers.

Nieuwe spelregels

De strekking van het programma blijft hetzelfde: kandidaten spelen vijf-, zes- en zevenletterwoorden. Ook de ballenbak blijft bestaan, alleen heeft het voor het publiek nu daadwerkelijk zin om ‘groeeen!’ te roepen, benadrukt Pellemans. Als kandidaten namelijk ieder twee groene ballen pakken, verdient iedereen in het publiek (dat vanaf nu trouwens in beeld is) 50 euro. Verder zijn de cijfers op de ballen veranderd in letters, waarmee de kandidaten een woord van elf, twaalf of dertien letters moeten raden. Per keer kun je daar 100 euro mee verdienen. „Dat is een mooi element, want daardoor zit er nog meer taal in het spel verwerkt.” Een andere nieuwe regel: kandidaten die de finale halen, mogen - als ze dat willen - de volgende dag terugkomen.

Scabreuze woorden

Inmiddels zijn de eerste dertig afleveringen opgenomen. „Je voelt meteen weer hoe krachtig het programma is”, zegt Pellemans. „Het is als vanouds. En ik kan je zeggen, kandidaten leggen ons het vuur aan de schenen. Maar dat is het allerleukst van dit baantje.”

Onlangs spelde iemand het woord ‘oenau’, noemt hij als voorbeeld. „Dat is een bestaand woord en betekent ‘tweetenige luiaard’. Als een kandidaat zo afdaalt naar de spelonken van de taal, vind ik dat geweldig.” Een woord als ‘dadels’ daarentegen, kan de neerlandicus niet meer zien. „Dat heb ik in mijn Lingo-carrière wel vijfhonderd keer gehoord. Het is misschien wel mijn minst favoriete woord.”

Maar ook als kandidaten hem uittesten, vindt hij dat niet erg. „Staat een woord in de Van Dale, dan worden ze altijd goedgekeurd. Ook scabreuze woorden, zoals dat fameuze ‘cumshot’. Daar zijn we niet pietluttig in.” Maar of het de juiste tactiek is, betwijfelt hij. „Een woord als ‘tieten’ komt vaak voorbij, maar zullen we nooit als oplossing kiezen. Persoonlijk vind ik het zonde van de beurt.”

Kijkcijfers

Over de presentatiekunsten van Jan Versteegh is Pellemans erg te spreken. „De presentatie lijkt eenvoudig, maar is bedrieglijk moeilijk. Je moet dondersgoed alle regels kennen, zoals wanneer je mag overleggen en wanneer je een bonusletter krijgt. Als Jan iets niet weet, laat hij het toe om dat te vragen en dat werkt heel goed.”

Pellemans gaat ervanuit dat Lingo een succes wordt. „Als ik af ga op wat we in de studio’s meemaken, dan is het nog steeds datzelfde sterke spelletje. We zitten wel tegenover Goede Tijden Slechte Tijden en het Achtuurjournaal, maar ik heb er alle hoop in.” Wat de kijkcijfers zullen worden, vindt hij lastig te voorspellen. „Een miljoen zit er in ieder geval niet meer in, maar dat hoeft ook niet.”

Buiten beeld?

Jan Peter Pellemans heeft de afgelopen vijf jaar niet stilgezeten. Hij was achter de schermen betrokken bij verschillende tv-programma’s. „Toen Lingo stopte, was ik zo teleurgesteld dat taal van de buis verdween, dat ik het programma Tafel van Taal op NPO 2 heb bedacht en ontwikkeld.” Van dat programma zijn zo’n tachtig afleveringen gemaakt.

En dan de hamvraag: blijft JP tijdens de afleveringen buiten beeld? Lachend: „Ja, hoe ik eruitzie, blijft een klein mysterie.” Alhoewel, veel mensen weten inmiddels welk gezicht schuilt achter de Lingo-stem. Afgelopen voorjaar dook Pellemans opeens op in het RTL 4-programma Iedereen Had Het Erover. „Ik dacht dat kan wel, Lingo keert toch niet meer terug.”

Lingo is maandagavond om 20.00 uur te zien bij SBS6.

Metro sprak ook met Michael Abspoel, dé stem van Man Bijt Hond


Vrouw vliegt wereld over zodat hond niet wordt opgegeten

Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Metro'

41 MIN

Een Britse vrouw is helemaal naar Zuid-Korea gevlogen om te voorkomen dat een hond werd opgegeten. Het dier was al toegetakeld door een slager, daardoor miste hij zijn poten, melden Britse media.

Rafi Sahin, uit Londen, was al sinds 2017 op zoek naar een hond die zij kon adopteren. Ze had contact opgenomen met verschillende goede doelen, maar ze kreeg steeds een nee te horen.

Op een dag las de 33-jarige vrouw uit Londen een artikel over het Yulin Dog Meat festival in China en zo kwam ze op een website van CARE terecht - een Koreaanse organisatie die honden redt die de hondenvleeshandel overleven. Daar werd ze verliefd op Jindol: een Koreaanse Jindo die zijn achterpoten had afgehakt en op straat werd gevonden, 'uitgehongerd en doodsbang voor mensen'.


Agressief rijden is vooral een mannending

Agressief rijden is vooral een mannending

Zal deze maatregel verkeersdeelnemers rustiger maken of juist niet? / Bart Maat | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

1 UUR

Ondanks veiliger auto’s en betere wegen, vertonen we vaker agressief gedrag op de weg. Nou ja, vooral mannen dan, meldde Veilig Verkeer Nederland dit weekend.

We rijden te snel, we appen en bellen in het verkeer én we gedagen ons agressief. Om dat aan de kaak te stellen heeft Veilig Verkeer Nederland zaterdag (de Dag van de Verdraagzaamheid) de docu Martijn is boos op Vvn.nl en YouTube geplaatst. Expert in de documentaire is Jeroen Pieck, die bij het CBR verantwoordelijk is voor de trainingen Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer (EMG). „Op die cursus komen verkeersdeelnemers die een overtreding hebben begaan en daarvoor een proces-verbaal hebben gekregen”, zegt Pieck. „Ze vertoonden dus verkeerd rijgedrag en zijn daarvoor gestraft. Meestal gaat het om agressief rijgedrag.”

Stoplicht 'diep-oranje'


Nieuwe treinen zijn gevoeliger voor vrieskou

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Nieuwe treinen vol elektronica zijn gevoeliger voor vrieskou dan oudere generaties. Dat blijkt uit cijfers van spoorbeheerder ProRail, meldt De Telegraaf. „We zien in metingen van punctualiteit een duidelijk verband. Recent gebouwde treinen zijn vaker kwetsbaar voor extreem winterweer, zoals ijzel op de bovenleiding."

De cijfers over langere perioden geven volgens ProRail aan dat moderne, computergestuurde treinen gemiddeld meer last van kou en hitte hebben dan eerder gebouwde treinen die relatief wat degelijker lijken.

Probleem oplossen


Schip met 1600 toen gasolie vastgelopen in Waddenzee

Schip met 1600 ton gasolie vastgelopen in Waddenzee

Berging op de Waddenzee. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Een schip geladen met 1600 ton gasolie is afgelopen nacht vastgelopen tussen Den Oever en Den Helder. Inmiddels is het schip, zonder dat er iets gelekt is, weer los. 

Rijkswaterstaat startte zondag rond 11.00 uur met het losmaken van het schip. Door het overpompen van een deel van de lading kwam het gevaarte omhoog en kon het worden los getrokken. Dat lukte na een half uur. Het schip gaat nu naar Den Helder voor een nadere inspectie. Er is geen lekkage geweest.

Olieschermen


Venetië maakt zich op voor op derde golf

Venetië maakt zich op voor op derde golf

Bij een harde wind wordt een waterhoogte van 160 centimeter verwacht. /Getty

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Zoals voorzien is de oude binnenstad van Venetië zondag voor de derde keer in een week tijd overstroomd. Het waterpeil steeg tijdens hoogwater tot zo'n 1,50 meter, waardoor opnieuw 70 procent van de stad blank kwam te staan, maakte burgemeester Luigi Brugnaro bekend. Op beroemde plaatsen als het San Marcoplein, dat op het laagste punt van de stad ligt, staat een enorme laag water.

Het plein is gesloten, net als musea in de historische Italiaanse stad, die tot het beschermde Unesco-werelderfgoed hoort. Ook het verkeer ligt grotendeels plat. Brugnaro riep iedereen op voorzichtig te zijn, maar zei dat de situatie wel onder controle is.

Klimaatverandering


Breaking Bad in het echt: professors maken meth in school

Breaking Bad in het echt: professors maken meth in school

Walter White (Bryan Cranston) en Jesse Pinkman (Aaron Paul) uit Breaking Bad. /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:10

In de Amerikaanse staat Arkansas lijkt de legendarische serie Breaking Bad zich haast wel in het echt af te spelen. Twee scheikundeprofessors zijn daar volgens de Clark County Sheriff’s Department gearresteerd op verdenking van het produceren van methamfetamine.

Beide scheikundigen werkten op de Henderson State University in Arkadelphia. Vorige maand werden Terry David Bateman (45) en Bradley Allen Rowland (40) met verlof gestuurd omdat er melding werd gemaakt van „een onbekende chemische geur” die uit de buurt van hun werkplek zou komen. Na onderzoek bleek dat in het laboratorium benzylchloride was gelekt, een chemische stof die nodig is om crystal meth te maken.

Het onderzoek is nog niet afgerond, maar vrijdag werden de twee mannen al opgepakt. Naar verwachting zullen ze binnenkort voor de rechter moeten verschijnen.


Agent Hongkong met pijl geraakt in kuit tijdens protestacties

Agent Hongkong met pijl in kuit geraakt tijdens protest

De protesten in Hongkong zijn de afgelopen tijd steeds verder geëscaleerd. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:20

Tijdens protesten in Hongkong is een politieagent in zijn kuit geraakt door een pijl uit een boog. Die werd afgeschoten door een demonstrant.

Ook hadden demonstranten grote katapulten gebouwd waarmee ze brandbommen afvuurden. De veiligheidsdiensten bestookten de betogers op hun beurt met traangas, rubberkogels en een waterkanon.

Universiteit


Elf arrestanten intocht Apeldoorn weer op vrije voeten

Elf arrestanten intocht Apeldoorn weer op vrije voeten

Edwin Wagensveld, voorman van Pegida, wordt verkleed als Zwarte Piet aangehouden in Apeldoorn tijdens de intocht van Sinterklaas. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:00

De elf demonstranten die zaterdag in Apeldoorn werden opgepakt bij de landelijke intocht van Sinterklaas, zijn weer op vrije voeten. De Pegida-aanhangers weigerden naar een hun toegewezen demonstratievak te gaan, waarna de politie ze aanhield.

Een van hen was Pegida-voorman Edwin Wagensveld, verkleed als Zwarte Piet. Ook werd een 41-jarige vrouw uit Rhenen aangehouden omdat ze een steekwapen bij zich had. Het is niet bekend of zij nog vastzit.

De intocht zelf verliep zonder noemenswaardige problemen. De politie en burgemeester gaven aan tevreden te zijn over het verloop. Er kwamen 25.000 mensen op het feest af.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

15 NOV 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avataruser_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avatar

+1


Verjaardag Gele Hesjes: rellen en honderd arrestaties

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De eerste verjaardag van de 'Gele Hesjes' is in Parijs uitgedraaid op rellen. In de Franse hoofdstad zijn tot het einde van de middag meer dan honderd mensen opgepakt voor de ongeregeldheden.

Deelnemers, van wie er veel in het zwart gekleed waren en hun gezicht bedekt hielden, vernielden de gevel van een bankfiliaal, staken enkele auto's en vuilnisbakken in brand en smeten straatstenen en flessen naar de oproerpolitie.

Porte de Champerret


Britse politica in opspraak om sexy rol in casinoreclame

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Claire Malcomson is in opspraak geraakt in eigen land. De Britse politica acteerde in 2019 namelijk in de reclame van een Belgisch casino en deed dat op opvallende wijze.

In de commercial is Malcomson namelijk te zien in een latex pakje. Ook draagt ze netkousen en heeft ze een zweep in haar handen. De video kwam aan het licht, omdat Malcomson een stuk meer in de spotlights staat nu ze kans maakt om in het Lagerhuis terecht te komen.

Volledig aangekleed


Man verantwoordelijk voor 900 autobranden opgepakt

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De Franse politie heeft afgelopen week een 33-jarige man opgepakt die wordt verdacht van brandstichting van zo'n negenhonderd auto's in het noordoosten van het land.

De man uit het stadje Sélestat heeft de branden bekend. De politie pakte de verdachte op nadat elf auto's in de buurt van het stadje uitbrandden. Dat was slechts een fractie van zijn schade, want verspreid over zes jaar is hij verantwoordelijk voor negenhonderd autobranden geweest. De totale schade wordt geschat op zo'n 8,5 miljoen euro, meldden Franse media.

Gewone man


Disney+ gaat bij films waarschuwen voor racisme

Disney+ gaat bij films waarschuwen voor racisme

The Walt Disney Company werd in het verleden al vaak beschuldigd van racisme, vrouwenhaat en antisemitisme. /Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Streamingdienst Disney+ gaat in Nederland waarschuwen voor programma's en films waarin mogelijk racistische of stereotyperende verhaallijnen en personages voorkomen.  

Deze waarschuwingen zijn in sommige andere landen ook al te zien. The Walt Disney Company werd in het verleden al vaak beschuldigd van racisme, vrouwenhaat en antisemitisme.

Verouderde representatie


Duizenden mensen lopen protestmars tegen abortus
Likeability of5

Duizenden mensen lopen protestmars tegen abortus

Stichting Schreeuw om leven organiseert deze jaarlijkse mars tegen abortus. /Don Ceder - Twitter

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Duizenden mensen deden zaterdag mee aan de Mars voor het Leven in Utrecht. Stichting Schreeuw om Leven organiseert deze jaarlijkse mars tegen abortus. 

Volgens de christelijke pro-life-organisatie, die zich voornamelijk bezighoudt met het levensbegin en levenseinde, liepen er zo'n tienduizend mensen mee met de stille mars.

Drie kilometer


lovedislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_7773621565689246c2f6d156935675e7e4bf47d1_avatar

Burgemeester Apeldoorn tevreden over intocht: Fantastisch feest

Burgemeester Apeldoorn tevreden over intocht: Fantastisch feest

Burgemeester Petra van Wingerden-Boers spreekt van een „fantastisch feest". /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Ondanks de demonstraties is de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn goed verlopen. Burgemeester Petra van Wingerden-Boers spreekt van een „fantastisch feest".

De Pegida-groep is tijdens deze intocht opgepakt en dat is volgens de burgermeester „eigen schuld". „Ze zijn herhaaldelijk gewaarschuwd dat ze zich aan de regels moesten houden. Maar dat wilden ze niet. Dat het om hun zwarte schmink zou gaan zoals rondgaat, is beslist niet waar. Iedereen mag zich in deze plaats uitdossen zoals hij wil, maar regels zijn regels." Pegida is voorstander van Zwarte Piet.

Teleurstelling


Baby sterft letterlijk van de honger door veganistisch dieet
Likeability of2

Baby sterft letterlijk van de honger door extreem dieet

Een Amerikaans koppel is opgepakt nadat hun zoontje van achttien maanden overleed aan ondervoeding. /Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een Amerikaans koppel is opgepakt nadat hun zoontje van 18 maanden overleed aan ondervoeding. Er wordt gedacht dat dit het gevolg is van een extreem veganistisch dieet. De ouders, Ryan en Sheila O’Leary uit Cape Coral in Florida, worden beschuldigd van doodslag door nalatigheid.

Toen de baby stierf, woog het nauwelijks 7,7 kilogram. Dat is het gemiddelde gewicht van een 4 tot 6 maanden oud jongetje.

Streng dieet


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avataruser_2955c27e6606324f433eb07a3c37405ce771d1a2_avatar

Man met één been loopt door Zuid-Amerika voor gehandicapte dochter

Man met één been loopt door Zuid-Amerika voor gehandicapte dochter

Hij wil hiermee zijn gehandicapte dochter er zijn landgenoten inspireren. /Unsplash

Foto van 'Ista van Galen'

GISTEREN

Een 57-jarige man uit Venezuela, Yeslie Aranda, heeft besloten door heel Zuid-Amerika te gaan wandelen. Hij wil hiermee zijn gehandicapte dochter en landgenoten inspireren. 

De voormalig buschauffeur en zijn 23-jarige dochter Paola raakten bij een aanrijding in 2013 allebei een been kwijt. Uiteindelijk leerde Yeslie opnieuw lopen met een kunstbeen, maar voor Paola liep het anders af. Haar andere been was ook zwaar beschadigd, dus zij blijft voor altijd in een rolstoel zitten. Ook de economische en politieke crisis in Venezuela maakte het dagelijks leven van de familie er niet makkelijker op. Tijd voor wat meer positiviteit dus, vond Yeslie.

Negatieve spiraal


Sint aangekomen in Apeldoorn
Likeability of5

Sint aangekomen in Apeldoorn

Sinterklaas is weer in het land. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Sinterklaas is weer in het land. De goedheiligman en zijn pieten arriveerden zaterdag aan het begin van de middag op het Stationsplein in Apeldoorn.

Dit keer kwamen zij niet zoals gebruikelijk met Pakjesboot 12, maar met een stoomtrein. Het Apeldoorns Kanaal bleek namelijk te klein voor de boot.

Veiligheid


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Intocht Sinterklaas samen met veel protest
Likeability of2

Intocht Sinterklaas samen met veel protest

De intocht van de goedheiligman en zijn pieten gaat ook dit jaar gepaard met veel protest. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Sinterklaas komt zaterdag weer aan in ons land. De intocht van de goedheiligman en zijn pieten gaat ook dit jaar gepaard met veel protest. Zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet grijpen de aankomst in tien plaatsen aan om van zich te laten horen.

Sinterklaas kan dit keer niet zoals gebruikelijk met Pakjesboot 12 aanmeren bij de landelijke intocht in Apeldoorn, aangezien het kanaal daar te klein is. In het Sinterklaasjournaal, dat de aankomst rechtstreeks uitzendt, was afgelopen week te zien dat hij nu per stoomtrein komt.

Roetveegpieten


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_776d58bdeba18335aa870cc859d47907f0f99552_avatar