Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 13 aug 2019 / 08:20 uur

‘Lachgas om te huilen zo slecht voor klimaat’

Dat lachgas niet goed voor je is, wisten we al wel, maar het gas waarvan je eerder spacet dan lacht, blijkt nu ook erg schadelijk voor het klimaat.

Schadelijk

Een ballonnetje lachgas staat gelijk aan 15 kilometer autorijden of het verbranden van een liter benzine of diesel, heeft Milieudefensie berekend. „Lachgas is om te huilen, voor het klimaat", zegt Bram van Liere van Milieudefensie.

Het gas, dat vooral door jongeren wordt gebruikt voor een snelle kick, is volgens de milieuorganisatie 250 keer schadelijker voor het klimaat dan CO2. „Veel festivalgangers zijn bijvoorbeeld goed bezig door de trein te nemen of vegetarisch te eten. Jammer dus dat lachgaspatronen dan roet in het eten gooien."

Verbod

Vijf ballonnen lachgas zijn bij elkaar net zo schadelijk als 75 kilometer rijden met een auto, volgt uit hun berekening. „We denken dat heel veel mensen niet eens weten dat lachgas ons klimaat aantast."

Je zult overigens niet meer zo snel een ballonnetje kunnen scoren op een festival vanwege het lokale verbod op lachgas in veel gemeentes, maar zeker na het festival bij mensen thuis op de after, of al bij de uitgang waar de verkopers je tegemoet sissen met hun lachgastank, vinden de lachgasballonnen gretig aftrek.

Verkeersongelukken

Veilig Verkeer Nederland (VVN) waarschuwde maandag nog voor de gevaren van lachgas in het verkeer. Uit cijfers van politie blijkt dat het aantal verkeersincidenten door toedoen van lachgas de laatste jaren fors is toegenomen. Tot juli dit jaar zijn er al 960 verkeersongelukken door lachgas geregistreerd. Gebruikers die het gas inhaleren, kunnen een tekort aan zuurstof krijgen en dat kan leiden tot bewusteloosheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Lachgas om te huilen zo slecht voor klimaat’
Sluiten