Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 7 aug 2019 / 20:54 uur

Kritiek uit Kamer op demonstratie tegen boerkaverbod

Vrijdag staat een demonstratie tegen het boerkaverbod gepland, maar vanuit de Tweede Kamer is daar kritiek op. Tijdens de demonstratie worden namelijk nikabs uitgedeeld. PVV-leider Geert Wilders vindt het helemaal niets. „Nikabs uitdelen? Beter deelt men tickets uit voor enkele reizen naar Saoedi-Arabië. Wegwezen, hoe eerder ze ons land verlaten hoe beter!", twittert hij.

Moeite met betoging

Ook regeringspartij CDA heeft moeite met de betoging tegen het verbod op gezichtsbedekkende kleding in openbare gebouwen. Daarbij worden nikabs uitgedeeld aan sympathisanten die er normaal gesproken geen dragen, aldus CDA’er René Peters.

Volgens hem spelen de organisatoren van de demonstratie het handig. „Ze zetten nikab dragende vrouwen neer als heldinnen die vechten voor de vrijheid. Gek genoeg zijn er genoeg mensen die dat geloven ook. Maar het tegendeel is waar. Het zijn zeer radicale mensen die ongelijkheid en intolerantie preken. En die op geen enkele manier willen participeren in onze moderne westerse maatschappij. Tot op zekere hoogte moeten ze dat zelf weten. Maar de norm mag dat niet worden. Dat verbod is een goede zaak. En iemand die een nikab draagt, omdat hij voor vrijheid wil strijden, heeft er niet veel van begrepen."

Gezichtsbedekkende kleding

Sinds 1 augustus is gezichtsbedekkende kleding verboden in openbare gebouwen. Volgens de initiatiefneemsters van de Haagse betoging veroorzaakt het verbod grote onrust in de maatschappij en is het in strijd is met de grondwettelijke bepaling rondom vrijheid van godsdienst.

Esther, een van de initiatiefneemsters, zegt dat er voor de actie van vrijdag veel steun is van niet-moslimvrouwen. „Er zijn bijvoorbeeld ook feministen die zich bij de actie aansluiten."

Het protest vrijdag begint om 15.30 uur op de Koekamp in Den Haag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kritiek uit Kamer op demonstratie tegen boerkaverbod
Sluiten